Bandić o kriminalu na Adventu: Možete se baciti u Savu ako vam se ne sviđa

Bandić o kriminalu na Adventu: Možete se baciti u Savu ako vam se ne sviđa
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

SJEDNICA Gradske skupštine počela je u 9 sati. Među prvima su stigli zastupnici gradonačelnika Milana Bandića koji su gotovo sat vremena odlučili provesti revijalno. 

SDP-ova Vesna Nađ prozvala je Bandića za korupciju na Adventu.

"Nikad nećete razumjeti što znače vizija, znanje, hrabrost i odgovornost. Da to razumijete, bili biste gradonačelnica. Vi imate šprancu od 2009. godine; Bandić je kriminalac. Ćaća je napustio nestašnu djecu koju je politički učio hodati. Poštujem pozitivne propise. Koristim se vizijom koja je šest puta potvrđena na izborima. Tri puta je Advent proglašen najboljim u Europi. Da nije možda vašom vizijom", rekao joj je Bandić i poručio da "ako joj se Advent ne sviđa, na njega ne mora ići ili se može baciti u Savu".

Nađ je odgovorila da nema suicidalne misli.

"Ja sam ćaća Adventa"

Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš je uoči gradskog aktualca uručio Bandiću trofej u obliku reketa za "najkorumpiraniji božićni sajam".

Bandić je njegov istup nazvao performansom te je poručio da postoje institucije koje se time trebaju baviti.

"Ponosan sam na Advent. Ja sam ćaća Adventa", poručio mu je Bandić.

"Vaše delanje je djelotvorno kao kuga"

Renato Petek iz Naprijed Hrvatska istaknuo je da je danas Međunarodni dan borbe protiv korupcije pa je nabrojio kako gradonačelnik pomaže da se naša zemlja stalno srozava na tablici korupcije. Osim adventskih kućica, spomenuo je i aferu Srebrnjak.

Bandić je potom nabrojao što je on sve radio 20 godina, a Petek mu je kazao da je njegovo "delanje u 20 godina blagotvorno kao i kuga u 16. stoljeću".

Poručio je Peteku:

"Vi ste jadan čovjek!"

Nove cijene otpada

Tomašević je pitao kako je moguće da su već obradili primjedbe pristigle na javnoj raspravi o novim cijenama otpada, koja je završila sinoć u ponoć. Gradonačelnik mu je kazao da ih je stiglo 60 u 29 dana, a onda sinoć 400 te da mu je to ujedno i odgovor na pitanje.

Sedamdesetak aktivista u ponedjeljak je ispred zagrebačke Gradske skupštine, prije početka sjednice, prosvjedovalo protiv poskupljenja odvoza otpada te su poručili: "Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!"

Bandić je kasnije, na pitanje kako komentira prosvjed, odgovorio: "Demokracija je."

Tomašević: Bit će da je bila neka direktiva da se danas gradonačelnika poštedi...

Vijećnik Tomislav Tomašević tvrdi da je rano jutros stigao u skupštinu kako bi se prijavio za aktualni sat, no ispred njega je već bilo šest Bandićevih zastupnika.

"Na aktualnom satu u Gradskoj skupštini koji na svakoj sjednici traje 60 minuta obično 8 do 10 zastupnika stigne gradonačelniku postaviti pitanje. Do sada su to uglavnom koristili zastupnici oporbe kako bi kritizirali rad Gradske uprave, no danas obrat. Stigao sam u 6:55 ujutro u Gradsku skupštinu da bih se prijavio za aktualni sat, što je moguće od 7:00, a ispred mene u redu čak 6 zastupnika iz Bandićevog kluba, tako da sam tek 11. i vjerojatno neću stići postaviti pitanje. Bit će da je bila neka direktiva da se danas gradonačelnika poštedi...", napisao je Tomašević.

Maras: S oporbom dogovaramo raspisivanje referenduma oko GUP-a

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras danas je najavio da s oporbenim klubovima u Gradskoj skupštini dogovoraju sakupljanje potpisa kako bi u redovnu skupštinsku proceduru uputili zahtjev za raspisivanje referenduma oko GUP-a.

"To znači da u narednih mjesec i nešto dana taj zahtjev možemo uputiti i može se provesti redovna procedura. Ukoliko gradonačelnik Bandić bude slušao, kao što on voli reći da voli poslušati, neka posluša građane grada Zagreba što misle o GUP-u", istaknuo je Maras na konferenciji za novinare ispred zgrade Gradske skupštine, prije početka skupštinske sjednice.

"Znači, tražimo referendum prije usvajanja GUP-a u veljači", poručio je Maras.

Na pitanje koji su razlozi što je gradonačelnik Bandić odgodio da se GUP po hitnom postupku uvrsti na današnju sjednicu i prebacio za sjednicu u veljači, Maras je rekao da je razlog odgode to što je GUP povezan s gradonačelnikom Bandićem, a s njim je povezana aktualna predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. 

"Znači, vrlo jasna poruka Zagrepčanima i Zagrepčankama. Tko je za GUP neka glasa za gospođu Kolindu Grabar-Kitarović  jer ona predstavlja ono na predsjedničkim izborima što gradonačelnik Zagreba predstavlja u gradu Zagrebu", poručio je Maras.

Komentirajući prosvjed protiv poskupljenja računa za odvoz otpada, Maras rekao da taj prosvjed pokazuje "da u gradu Zagrebu ljudi nisu baš najsretniji sa odlukama koje donosi Gradska uprava, odnosno gradske vlasti".

Rebalansom povećan proračun za 15 milijuna kuna, oporba kritizira

Zastupnici su na sjednici većinom glasova prihvatili rebalans proračuna, kojim se on povećava za 15 milijuna kuna, pa sada iznosi 8,205 milijardi kuna, uz kritike oporbe da građani plaćaju sve više i više kako bi netko radio sve manje i manje.

U ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Saša Molan ocijenio je kako je rebalans proračuna "najbolja slika lošeg upravljanja Zagrebom" i ustvrdio da to što rebalans dolazi na sjednicu u prosincu govori o "ozbiljnosti" vođenja grada.

Netko tu neozbiljnost, dodao je, mora platiti, a to su građani s obzirom da se porezi i prirezi povećavaju za 180 milijuna kuna.

"Nismo vidjeli što je Gradska uprava radila po pitanju prihoda od, primjerice, najma površina. Građani plaćaju sve više i više da netko radi sve manje i manje", ustvrdio je Molan.

S tom konstatacijom složila se i Anka Mrak Taritaš (Klub gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a) koja ističe da Zagrepčani ne dobivaju ništa, a ubuduće će dobivati još manje.

Interesantni su, kaže, projekti koji se rade s državom. U 2019. planirano je 60 milijuna kuna za Imunološki zavod, a realizirano je nula kuna, za Sveučilišnu bolnicu predviđeno je milijun kuna, a realizirano nula.

Projekti vezani za EU smanjuju se za dva milijuna kuna, plan gospodarenja otpadom-interventna mjera smanjuje se za 110 milijuna kuna, za 33 milijuna kuna smanjuje se energetska obnova javnih zgrada, pet milijuna manje je za sortirnicu jer nema lokacijske dozvole, a za biciklističku magistralu nije se povuklo 1,8 milijuna kuna.

Prihodi od poreza veći, ulaganja u kapitalne objekta manja

"Ovaj rebalans govori o igrokazu koji se radi s proračunom, o šarenoj laži sa slabim rezultatima koje će platiti Zagrepčani", ustvrdila je Mrak-Taritaš. 

Gradski zastupnik Matej Mišić (SDP) izrazio je zadovoljstvo povećanjem prihoda od poreza za 210 milijuna kuna, ali pritom upozorio da su plaće za zaposlene u Gradskoj upravi povećane za 123 milijuna kuna, a najveće je povećanje u Uredu gradonačelnika za pet milijuna kuna.

"Što se tiče ulaganja u kapitalne objekte, zabilježeno je smanjenje od 20 milijuna kuna, za objekte komunalne infrastrukture je 40 milijuna kuna manje, a za gradnju cesta 70 milijuna kuna. Sve se to smanjuje neovisno što su prihodi od poreza veći", naglasio je.

Povećavaju se subvencije ZET-u za 70 milijuna kuna, a tom istom ZET-u, ističe Mišić, omogućit će se kreditno zaduženje od 537 milijuna kuna za žičaru.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) upozorio je da su sredstva za održavanje nerazvrstanih cesta sa 130 milijuna kuna smanjena na 80 milijuna.

"Prije godinu dana bilo je 132 milijuna kuna, a rebalansom se smanjilo za 57 milijuna kuna. Jasno je da do smanjenja može doći zbog javnih nabava i nepredviđenih situacija, ali očito se to događa godinama. Meni to izgleda kao proračunska rezerva koja se napuhuje pa se rebalansom smanjuje. To nije dobra praksa", poručio je Tomašević.

Gradski zastupnik Vladimir Andrić (HSLS) upozorio je da su troškovi koji nisu investicijski sve veći i veći, pa ako se ovako nastavi slijedi propadanje infrastrukture i života.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara