Bandić održao žestok protuustaški govor: "Povampirene ustaše NDH pobile su ljude kao pse"

Bandić održao žestok protuustaški govor: "Povampirene ustaše NDH pobile su ljude kao pse"

Foto: Hina

MILAN BANDIĆ održao je danas u Kerestincu gorljiv protuustaški govor na komemoraciji povodom 75. godišnjice proboja zatočenika ustaškog konclogora, javlja HRT.

"Ovdje je stradao cvijet hrvatske intelektualne mladosti. Ovdje su povampirene ustaše, nakon proboja logoraša, pohvatale te ljude i pobile ih kao pse. To treba jasno reći", rekao je Bandić, misleći pritom na neke od istaknutih intelektualaca čija imena danas nose hrvatske ulice i institucije - Božidar Adžija, Otokar Keršovani, August Cesarec, Ognjen Prica...

"NDH je bila sve, samo ne slobodna, demokratska i hrvatska tvorevina. Ona je bila zločinačka, izdajnička i kvislinška", nastavio je Bandić te dodao da za zločine koje je pobjednička, antifašistička strana počinila u ratnoj i poratnoj Jugoslaviji, treba odgovarati i da se o njima mora govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ne možemo brkati hrvatski antifašizam, koji predstavlja pogled na svijet, koji je civilizacijska stečevina i preduvjet slobode, s državom koja je nastala na rasnim zakonima. Te dvije stvari nikada se ne mogu uspoređivati", naglasio je Bandić.

Najavio je obnovu svih antifašističkih spomenika u Hrvatskoj.

"Pomagali smo da se obnovi spomenik kerestinačkim žrtvama, kao što ćemo pomoći, hvala Bogu, da se pojavi vlada koja će obnoviti sve antifašističke spomenike u Hrvatskoj. To će biti moj prvi projekt nakon parlamentarnih izbora", najavio je Bandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara