Bandić raspisao natječaj za dizajnerske čaše i boce za uhljebe

Bandić raspisao natječaj za dizajnerske čaše i boce za uhljebe
Foto: Robert Anić/Pixsell, Grad Zagreb

MILAN BANDIĆ raspisao je natječaj za dizajn čaša, boca, termosica, kalupa za led, bokala  i nečega što su marni djelatnici zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje nazvali inovativnim uporabnim predmetom koji služi ispijanju vode. 

Dizajnerske predmete: “koristit će gradski i državni dužnosnici te djelatnici i suradnici Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga d.o.o. i Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o.", stoji u raspisu natječaja. Ukratko, Bandić želi dizajnerske čaše za svoje uhljebe jer im obične čaše, staklene, plastične, papirnate, nisu dovoljno dobre. I za najbolje će radove dodijeliti nagrade u iznosu od 155 tisuća kuna za 1. nagradu, 93 tisuće kuna za 2. nagradu te 62 tisuće kuna za 3. nagradu.

Sjećate se Zagrebačke vode?

Ovo nije prvi put da Bandić pokušava brendirati zagrebačku vodu. U jeku afere sa zatrovanom vodom u zagrebačkom naselju Vrbani 3 Bandić je inspiriran lokanjem vode iz hidranta, kada se po vlastitim riječima: “Naduo k’o žabac”, na bokale i čaše u gradskoj upravi dao je otisnuti grb grada i natpis: “Zagrebačka voda”.

To je valjda stanovnicima Vrbana trebalo poslužiti kao utjeha što žive u zgradama iz čijih slavina curi voda zagađena uljima i koji su poslije tuširanja fino mirisali po benzinu.

Dizajnerski predmeti namijenjeni su žednim uhljebima

Ovoga puta natječaj je raspisan povodom 140. obljetnice zagrebačkog Vodovoda, a rezultati natječaja neće biti dostupni običnim građanima koje bi se tako moglo potaknuti da ne koriste jednokratnu ambalažu za vodu. Ne, dizajnerski predmeti namijenjeni su samo žednim uhljebima.

“Navedeni se niz predmeta treba identitetski i simbolički povezati uz jedinstven prirodni resurs - pitku vodu iz zagrebačkih vodocrpilišta”, stoji u tekstu natječaja.

Iz vodovoda curi na sve strane

Prva asocijacija na zagrebačka vodocrpilišta i vodovod, svakome tko imalo prati gradske vijesti, jest cjediljka. Naime, iz zastarjelog zagrebačkog vodovoda u zemlju iscuri 40 posto, skoro pa polovina sve vode koja se iscrpi iz vodocrpilišta. Rezultat je to višedesetljetnog nemara i neulaganja u infrastrukturu.

Ona je Bandiću nevažna jer se nalazi pod zemljom, nitko je ne vidi pa na njoj ne mogu zaraditi politički bodovi. No, može zadužiti Grad.

Prošlo je deset godina otkako je Zagreb prodao 300 milijuna eura obveznica u Londonu, de facto zadužio se, da bi ih uložio u vodoopskrbnu infrastrukturu. Novac je potrošio, a iz vodovoda curi na sve strane.

To mu naravno ne smeta da naruči dizajn posebnih čaša, bokala, kalupa za led, termosica... I da nakon 10. prosinca, kada se zaključi natječaj, vodu pije iz dizajnerske čaše.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara