Bandić tražio da se djelatnici Grada i sindikati odreknu uskrsnica. Sindikat: Ne može

Bandić tražio da se djelatnici Grada i sindikati odreknu uskrsnica. Sindikat: Ne može
Foto: FAH

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić jučer je najavio da će od svih djelatnika Grada, njegovih sastavnica i sindikata zatražiti da se odreknu svojih uskrsnica i da se ta sredstva prebace u fond za sanaciju štete od potresa.

Sindikati su taj zahtjev odbili.

Sindikat Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb i Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-Zagreb na Facebooku su objavili kako neće pristati na to.

"Danas je na adrese svih trgovačkih društva u vlasništvu Grada Zagreba, izdvojenih društava i reprezentativnih sindikata došao sljedeći prijedlog vlasnika i prijedlog će biti odbačen iz nekoliko razloga.

Naravno da solidarnost i razumijevanje mora postojati s obzirom na nastale okolnosti, ali moraju se regulirati mnoge stvari. Mnogi naši radnici su blokirani i godinama upozoravamo na problem blokiranih radnika i njima bon mnogo znači, a politika nikada nije pokazivala pretjerano zanimanje za rješavanje pitanja blokiranih. Mnogi radnici su teško materijalno nastradali od posljedica potresa na području Markuševca, Čučerja, gdje je bio epicentar većine potresa i ostali su bez skoro cjelokupne imovine i dan danas očekuju pomoć, te su izrazito ogorčeni, ovaj put s opravdanjem da ih se je politika sjetila naknadno i još čekaju odgovore na svoje pozive za pomoć.

Također s obzirom na doista iznimno tešku situaciju vezanu uz COVID 19 i posljedice potresa, predlažemo rješavanje cijeloga paketa mjera vezano uz prava radnika koji rade, uz prava radnika koji rade od doma, uz prava radnika koji po preporukama stručnjaka trebaju ostati doma radi toga što su rizične skupine bolesnika, vezano uz prava radnika koji po preporukama trebaju ostati doma radi sprječavanja širenja bolesti na cjelokupno društvo i zajednicu itd. Dakle mnogo je pitanja koje treba riješiti, jer dobra volja radnika ili sindikata nije nikada bila upitna, jer naši radnici i dan danas rade u iznimno složenim okolnostima. Danas je pregovarački odbor sindikata Zagrebačkog holdinga odbio ponuđeni prijedlog do rješavanja cijelog paketa otvorenih pitanja (telefonski i putem elektronske pošte radi nemogućnosti održavanja sastanka većeg broja sudionika), dok je u ZET-u održan sastanak Pregovaračkih odbora poslodavca i 2 (dva) reprezentativna sindikata, te nikakav pismeni dogovor nije postignut upravo iz razloga cijeloga niza otvorenih pitanja, te će sutra ujutro 2 reprezentativna sindikata ZET-a nakon sastanka koji će se održati u 09:00h i pismenim priopćenjem odbiti ponuđeni prijedlog, jer se sva otvorena pitanja moraju riješiti u zajedničkom interesu.

Solidarnost i razumijevanje radnika nije uopće nikada bila upitna, pa niti sada, ali radnici moraju dobiti jasne odgovore na sva otvorena pitanja, jer imaju kredite, obitelji, režije, a mnogi od njih i materijalnu štetu uzrokovanu potresom, ali ono što nas sve brine pitamo se radi li se ovdje o 'dobroj namjeri' ili o kupovini vremena, a bez jasne želje da se neosporne poteškoće riješe u interesu prvenstveno radnika i njihovih obitelji, naravno uvažavajući sve poteškoće, ali odgovor na određena pitanje ne može biti 'vidjet ćemo'", napisali su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara