Bandić za skupo uređenje parka uzeo firmu staru tri mjeseca, vlasnica tvrdi: "Radila sam i Konzume"

Bandić za skupo uređenje parka uzeo firmu staru tri mjeseca, vlasnica tvrdi: "Radila sam i Konzume"

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell, Zagreb.hr, Index

NAKON što je Ministarstvo graditeljstva 2. veljače poništilo lokacijsku dozvolu za gradnju crkve u parku na Savici, gradonačelnik Milan Bandić odlučio ga je preurediti u rekreacijski park.
Najnovija Bandićeva odluka Zagrepčane će koštati 12 milijuna kuna.

Od poništavanja lokacijske dozvole za crkvu prošla su samo dva i pol mjeseca, a već su počeli radovi na novom projektu - uređenju rekreacijskog parka na Savici. Bageri su u park stigli u noći s utorka na srijedu i sljedećeg jutra započeli raskopavati zelene površine. Istovremeno je Bandić u srijedu ujutro, u 7 sati, održao konferenciju za medije i predstavio svoj novi projekt vrijedan 12 milijuna kuna.

Prosvjed u 18 h

To je izazvalo hitnu reakciju Inicijative "Čuvamo naš park" koja danas, u 18 sati, organizira prosvjedno okupljanje u parku "Obranili smo jednom, obranit ćemo opet!"."Stanovnici naselja u utorak navečer prvi put dobili su informaciju o tome da već sljedeće jutro, za manje od deset sati, počinje uređenje parka, što jasno pokazuje namjeru Grada da preko noći pokrene realizaciju projekta u kojem su ponovo zaobiđeni zakonski postupci i koji će stanovnike Zagreba koštati ogroman novac.
 
Lošim i nepotrebno skupim projektom opet se predviđa betonizacija i uklanjanje velikog dijela travnate površine. Za jedan od najskupljih projekata započetih u jeku kampanje za lokalne izbore odabran je projektant Arhitektura u bijelom, poduzeće osnovano prije svega 3 mjeseca, točnije 11. siječnja.

Milan Bandić opet provodi samovolju i iscrpljuje gradske resurse instrumentalizirajući ih za vlastitu promidžbu te izvodeći radove bez provedenog natječaja koji služi dobivanju najkvalitetnijeg rješenja, bez participacije stanovnika Trnjanske Savice i konzultacije struke", stoji u pozivu na prosvjed Inicijative "Čuvajmo naš park".

"Upitna je transparentnost projekta"

Sanjin Đukić iz Inicijative u razgovoru za Index kazao je kako je nevjerojatan vremenski slijed vezan za ovaj projekt.

"Mi smo 1. ožujka saznali da je Ministarstvo graditeljstva odbacilo lokacijsku za gradnju crkve, a onda danas čujem da je projektantica već dva mjeseca radila na projektu uređenja parka. Uopće nam nije jasno kad je natječaj stigao biti raspisan, cijeli proces koji će građane stajati 12 milijuna kuna je upitan, odnosno upitna je njegova transparentnost", rekao je Đukić.Grad Zagreb za projektanta parka na Savici odabrao je tvrtku Arhitektura u bijelom Ane Lovinčić. Prema podacima iz sudskog registra, tvrtka je osnovana 11. siječnja ove godine s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna.

Kontaktirali smo Anu Lovinčić, arhitekticu i vlasnicu tvrtke koja je dobila posao od Grada da uredi park. Rekla nam je da je ona dobila poziv iz Grada da im dostavi svoj projekt. Kazala je i kako su je iz Grada zamolili da ubrza izradu projekta kako bi što prije bio gotov.

"Pozvali su me iz Grada da im dostavim projekt uređenja parka na Savici. Ja sam se odazvala na taj pozivni natječaj prije dva mjeseca i oni su me odabrali kao najpovoljniju. Ne znam koliko se tvrtki još javilo na taj pozivni natječaj. Ono što mogu reći je to da je moj tim od 10 ljudi, od 0 do 24, puna dva mjeseca radio na ovom projektu", rekla nam je Ana Lovinčić.Tvrtku osnovala u siječnju

Pitali smo je zašto su baš nju odabrali, obzirom na činjenicu da je osnovala tvrtku tek u siječnju ove godine.

"Ove godine osnovala sam firmu, ali davno sam diplomirala. Iza sebe imam dosta natječaja i jako puno projekata. Moje ime govori sve o meni. Zna se tko sam ja. Radila sam projekt Eko etno sela u Gračacu, a i u Zagrebu sam radila parkove. Također sam projektirala i Konzume i radila interijer hotela Hilton.

Sad projektiram vjetropark u Gračacu, a uz to radim i veliki projekt "Grad na vodi" na Pagu. Što se tiče parka na Savici, potrudili smo se da projekt bude jako lijep. Riječ je o velikom i kompleksnom projektu koji se dosta dugo razrađivao. Napravit ćemo poseban prostor za malu i veću djecu, za onu do 5 godina i za onu od 5 do 15 godina. Napravit ćemo i vježbalište na otvorenom da se ljudi mogu rekreirati", rekla nam je Ana Lovinčić.

Poslali smo upit i Gradu da nam kažu nešto više o natječaju i kad su ga raspisali, ali njihov odgovor do objave teksta nije stigao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara