Bandićeva zamjenica priznala zašto je Bandić podnio 71 amandman

Bandićeva zamjenica priznala zašto je Bandić podnio 71 amandman
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ZAMJENICA gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je u nastavku sjednice Gradske skupštine rekla da je gradonačelnik bio podnio amandmane kao reakciju na 15 amandmana HDZ-a te je pozvala koalicijske partnere da i oni povuku sve svoje amandmane.

Na početku nastavka sjednice zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova Stranka rada i solidarnosti povukli su sve amandmane, njih 71, na izmjene i dopune GUP-a, a potom je zagrebački HDZ povukao četiri amandmana od 15 koliko su ih ukupno podnijeli.

Navodeći kronologiju kako se GUP donosio, zamjenica gradonačelnika Pavičić Vukičević kazala je da je njihova namjera bila zatvoriti proces izmjena i dopuna GUP-a koji je dobio suglasnost dva ministarstva - okoliša i graditeljstva - i potom, s obzirom na pristigle prijedloge, pokrenuti novi postupak izmjena i dopune GUP-a.

"Koalicijski partneri su odlučili krenuti drugim putem i s 15 amandmana izmijeniti GUP. Ukoliko se dolazi s amandmanima dužni smo, ako bismo to uvrstili u GUP, to proslijediti ministarstvima za ponovno ishođenje suglasnosti. Ovo je bila njegova reakcija na potez kluba gradskih zastupnika HDZ-a ", kazala je Pavičić Vukičević pred zastupnicima koje je zanimalo objašnjenje "cirkusa" koji se događa.

Rekla je da su nakon toga uslijedili napadi na gradonačelnika, same izrađivače GUP-a i zaposlenike Gradske uprave i zato su odlučili amandmane povući.

Pozvala je HDZ da oni povuku sve svoje amandmane kako bi zaključili proces i nakon toga pokrenuli novi postupak izmjena i GUP-a na pravno predviđen način. 

Takvo objašnjenje izazvalo je niz reakcija od oporbe koja je, kažu, konsternirana ponašanjem vladajuće većine.

Mrak Taritaš: Curice i dečki, dogovorite se

Anka Mrak Taritaš (Glas) kazala je da je proces oko GUP-a mogao završiti u ljeto da gradonačelnik nije pokrenuo temu Hipodroma. Ustvrdila je i da se GUP maknuo od stručnosti i pojedinačnih interesa građana te je poručila vladajućim koalicijskim partnerima: "Curice i dečki, dogovorite se."

Zvane Brumnić (SDP) je ustvrdio kako je HDZ-u i Bandiću odgovaralo da u četvrtak nije počela rasprava o GUP-u. "Znali ste da ono što ste predložili nije u skladu sa zakonom i nije odgovaralo niti vama niti HDZ-u da se počne rasprava o amandmanima koji nisu zakoniti tako da ih stignete povući. Ovaj cirkus očito ima šire značenje", rekao je.

SDP-ov Matej Mišić rekao je da je zagrebački gradonačelnik iz inata prema koalicijskom partneru podnio amandmane jer je koalicijski partner ranije odlučio da će podnijeti 15 amandmana. "Evo do čega su doveli HDZ i Bandić nas zastupnike. Ovo postaje tragično", ocijenio je te pozvao vladajuće da poslušaju struku i povuku cijeli GUP.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) upitao je što će biti dalje ako HDZ ne povuče svoje amandmane kako bi zastupnici znali "što će dalje biti s tom ucjenom".

David Bilić (Radnička fronta) rekao je da ovo može nazvati razbojničkim urbanističkim planom, a ne GUP-om, dok je SDP-ov Rajko Ostojić nazvao čitavu situaciju teatrom apsurda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara