Bandićevi žetončići, priča o mizeriji hrvatske politike

Bandićevi žetončići, priča o mizeriji hrvatske politike
Foto: Marin Tironi/PIXSELL /123rf/FAH/Patrik Macek/PIXSELL

PRIČA O Klubu Stranke rada i solidarnosti u saboru možda je i najbolji primjer zbog čega će ovaj parlamentarni saziv ostati zapamćen kao vjerojatno najgori u suvremenoj hrvatskoj povijesti, kao mandat tijekom kojega su zastupnici masovno izdavali vlastite glasače u ime osobnog interesa. Usred svega toga je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji uopće nije saborski zastupnik, ali mu saborski klub njegovih žetončića, kako je sam nazvao prebjege iz drugih stranaka u svoje jato, treba kako bi imao čime ucjenjivati premijera Andreja Plenkovića, čija vlada ovisi o relativno tijesnoj većini.

Koalicija Bandića i Plenkovića na nacionalnoj razini funkcionira po principu spojenih posuda s koalicijom Bandića i HDZ-a u Zagrebu, koja je baš ovih dana na kušnji zbog iznuđene odluke HDZ-a da u zadnji trenutak ne podrži Bandićev prijedlog GUP-a, kojim bi se otvorio put devastaciji velikih dijelova Zagreba, među ostalima i pretvaranjem hipodroma u nekakav “zagrebački Manhattan”.

Peripetije oko zagrebačkog GUP-a

Iako je Bandić odbio odgovoriti na pitanje hoće li se u saboru osvećivati HDZ-u zbog toga što su ga izdali oko GUP-a, činjenica je da je odmah nakon završetka glasanja u Gradskoj skupštini na kojem je pao GUP promijenjen i raspored dnevnog reda sabora te je maknuto zakazano glasanje kako se Bandiću ne bi dala prilika da uskraćivanjem glasova svojeg kluba Plenkoviću vrati milo za drago.

Otvoreno je pitanje i koliko su Bandićevi žetončići doista poslušni zagrebačkom gradonačelniku, inače višestrukom USKOK-ovom optuženiku kojem se sudi za niz koruptivnih radnji, no tužna je činjenica da su ovih dana baš famozni žetončići opet u centru pažnje hrvatske politike.

>> Kako su Plenković i Bandić ubili demokraciju u Hrvatskoj

Da bi postalo jasno kako smo ovdje uopće došli, potrebno je vratiti se u 2016. godinu kada je Bandićeva Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365 (BM 365 je službena kratica stranke) na parlamentarne izbore izašla u širokoj koaliciji s Čačićevim Reformistima, Novim valom Ljube Jurčića, umirovljeničkom frakcijom BUZ i HSS Stjepan Radić. 

Bandićeva stranka je na početku ovog saziva sabora imala samo jedan mandat

Ova koalicija minornih stranaka nije uspjela ostvariti zapaženiji rezultat na izborima te je u saboru dobila samo dva zastupnika: Darinka Dumbovića iz Reformista i neovisnog Željka Lackovića, koji je zapravo ušao kao zamjena za Bandića koji je osvojio jedini parlamentarni mandat svoje Stranke rada i solidarnosti, ali nije htio postati zastupnik jer je htio ostati gradonačelnik Zagreba.

Dakle, Bandić je ovaj saziv sabora započeo s jednim mandatom, a u ovom trenutku ima saborski klub od deset zastupnika, uz napomenu da je na vrhuncu žetoniranja Klub Stranke rada i solidarnosti brojio čak 12 zastupnika. Izraz “žetončići” je za zastupnike u svom klubu lansirao sam Bandić, koji je početkom 2019. slavodobitno izjavio o rastu svog kluba: “Trenutno nas ima 11, ali još dva-tri žetončića imam u džepu.“

Lov na žetončiće se zahuktao nakon lokalnih izbora 2017.

Stvari su se zahuktale nakon lokalnih izbora 2017., nakon kojih je Bandić za većinu u Gradskoj skupštini počeo ovisiti o HDZ-u pa je krenuo u svojevrsno kupovanje saborskih zastupnika kako bi ojačao svoju poziciju u saboru, ali i u skupštini Grada Zagreba.

Kroz godinu-dvije dana u Bandićev klub su došli zastupnici nacionalnih manjina, onda su mu se pridružili i neki otpadnici SDP-a i HNS-a, kao i par nezavisnih zastupnika, no neki su u međuvremenu i otišli. U ovom trenutku Klub Stranke rada i solidarnosti čine sljedeći zastupnici i zastupnice: Kažimir Varda (BM 365), ujedno i predsjednik Kluba, te Mladen Madjer, Milanka Opačić, Marija Puh, Siniša Varga, svi u međuvremenu članovi BM 365, kao i nezavisni Emina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, Ivica Mišić i Zdravko Ronko.

Bivši žetončići

Članovi Kluba više nisu reformist Darinko Dumbović, manjinac Robert Jankovics, već spomenuti Željko Lacković i bivša SDP-ova Ana Komparić-Devčić, koja je među zadnjima pretrčala Bandiću te ga onda među prvima napustila.

Podsjetimo, Ana Komparić-Devčić je u prosincu 2018. iz SDP-a prešla u Bandićev saborski klub, nudeći neuvjerljivo objašnjenje.

“Radom u saboru, iskustva u upravljanju najrazvijenijim gradom u Hrvatskoj želim iskoristiti i u iniciranju razvoja grada u kojem sam rođena, u Rijeci, a koji zadnjih godina vidno za tim zaostaje", rekla je Komparić-Devčić.

Na pitanje zašto se odlučila za klub Bandića koji prate brojne afere i jučer dopunjena optužnica USKOK-a, rekla je: "Želim vjerovati u nevinost Milana Bandića, kao što sam vjerovala u nevinost Vojka Obersnela u aferi Tržnice, kao i Vladimira Benca u aferi Poslovni prostori."

U siječnju ove godine ona je napustila Bandićev klub sa smiješnim objašnjenjem da je isti “priklonjen vladajućoj većini”, što je bilo poznato i kada je u njega ušla. Komparić-Devčić sada je neovisna zastupnica.

Bandić o zastupnicima koji su ga napustili: Odu, dođu, to vam je kao autobusna stanica

Zabavan je i slučaj zastupnika mađarske manjine Roberta Jankovicsa, koji se priključio Bandićevom saborskom klubu i čak postao njegov predsjednik, da bi ga onda naprasno napustio u rujnu 2019. uz objašnjenje da su “razlike koje su uvijek postojale među članovima kluba postale suštinske”. Jankovics je i misteriozno dodao: “O nekim stvarima koje bi po meni dodatno narušile integritet Hrvatskog sabora u javnosti jednostavno nije pristojno govoriti, ja neću govoriti nikome o tome.”

Bandić ga je ispratio ovim riječima: “Vi ste gledali onaj film Tesna koža od naših prijatelja preko Dunava!? Očito mu je postala pretijesna koža. Klub velik, velika odgovornost. Odu, dođu. To vam je kao autobus, autobusna stanica. Jedan prođe autobus, drugi dođe.” 

Podrška Plenkoviću kao uvjet ulaska u Bandićev klub

Jankovics je inače svojedobno vrlo jasno definirao što podrazumijeva ulazak u Bandićev klub: “Naš heterogeni klub ima čvrst stav da podržava Andreja Plenkovića. To je uvjet bez kojeg se u ovom klubu ne može.”

Lacković je pak klub napustio ne nudeći neki konkretan razlog, no i dalje ga se smatra vjernim Bandiću. Svoj saborski mandat većinom je potrošio na svađanje s drugim zastupnicima, a Nikolu Grmoju je čak tužio zbog uvrede časti. Dumbović je iz kluba izašao kada su Čačićevi Reformisti "kakti" napustili vladajuću koaliciju.

Kažimir Varda

Za novog predsjednika Bandićevog kluba nakon Jankovicseva odlaska je po odluci zagrebačkog gradonačelnika postavljen Kažimir Varda, koji je u sabor ušao ispred Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), a u međuvremenu je postao potpredsjednik BM 365. 

Varda je samo u ovom mandatu sabora prošao nekoliko stranaka: prvo je bio nezavisni zastupnik, onda se priključio Stranci međugeneracijske solidarnosti Hrvatske, a od 27. studenog 2017. je postao Bandićev zastupnik. 

Pokazao se vrlo vjernim izvršiteljem Bandićevih naloga, npr. kada je zagrebački gradonačelnik prijetio da neće podržati proračun ako u njemu ne bude i novca za besplatne udžbenike, Varda je bio udarna pesnica cijele te akcije u saboru. 

Milanka Opačić

Bivša potpredsjednica vlade Zorana Milanovića i bivša potpredsjednica SDP-a vjerojatno je najveća riba koju je Bandić ulovio u svoju mrežu u akciji prikupljanja žetončića, uz napomenu da je u nju sama svojevoljno uplivala. Sve je počelo susretom Opačić i Bandića na koncertu Zdravka Čolića, na kojemu je zagrebački gradonačelnik bivšoj stranačkoj kolegici poslao buket cvijeća.

Opačić je izašla iz SDP-a u rujnu 2018., isprva uvjeravajući javnost da će biti nezavisna zastupnica i da se neće prikloniti Bandiću iako je ušla u njegov klub. “Zalagat ću se i glasat ću za svaki prijedlog koji je dobar za građane i Republiku Hrvatsku, neovisno od koga dolazio”, poručila je tada na konferenciji za medije.

Čak se i ljutila na novinare koji su je o tome pitali, no u ljeto 2019. je postala članica BM 365.

Siniša Varga

Bivši ministar zdravstva u Milanovićevoj vladi također je prelazak u Bandićeve redove odigrao na sličan način: prvo je ušao u klub, a onda nekoliko mjeseci kasnije i u stranku.

“Stranka rada i solidarnosti ima važnu ulogu u političkom životu Grada Zagreba. Pozvali su me da potaknem realizaciju projekata u zdravstvu poput uvođenja helikopterske službe u Hitnoj medicini, uvođenje centara za trudnice, majke i dojenčad kao dio pronatalitetne politike, stvaranje tzv. zdravstvenog holdinga u Zagrebu kako bi se racionalizirali troškovi i povećala efikasnost. Zato sam i prihvatio poziv prof. dr. Ane Stavljenić Rukavine da preuzmem mjesto predsjednika Upravnog vijeća Hitne medicinske službe Grada Zagreba i zajedno s drugima pokrenem realizaciju tih i drugih projekata u glavnom gradu Hrvatske”, napisao je Varga na svom Facebooku u kolovozu 2019.

Ukratko, Bandić mu je obećao funkciju, a Varga je taj deal prihvatio. Bivši ministar i dalje ima velike ambicije te je u jednom intervjuu najavio kako je spreman ponovno postati ministar zdravstva. Upitan nije li mu neugodno zbog pretrčavanja Bandiću, Varga je bio jasan: “Ni najmanje. Nisam pristupio osobi, nisam pristupio Milanu Bandiću, nego sam pristupio stranci koja se zove Stranka rada i solidarnosti.”

Zdravko Ronko

Još jedan SDP-ov veteran koji je pretrčao Bandiću, Ronko je barem ponudio prikladno suludo objašnjenje. Ovaj bivši gradonačelnik Požege i požeško-slavonski župan je SDP napustio jer su ga naživcirala previranja u stranci, kao i novi predsjednik Davor Bernardić. 

“Bernardić razara stranku”, ustvrdio je Ronko u medijima i onda objasnio kako će podržavati Plenkovićevu većinu kako bi osujetio Bernardićev “zločinački plan”, a to je stvaranje velike koalicije HDZ-a i SDP-a.

Tako je u borbi protiv velike koalicije Ronko ušao u rujnu 2018. u Bandićevu stranku. “Podržavat ću Vladu Andreja Plenkovića sve dok Davor Bernardić bude u SDP-u, dok bude mogao birati, biti biran, ili ne daj Bože, slagati liste. Ja znam koliki je njegov doprinos u ovoj stranci u smislu štete”, kazao je bivši SDP-ovac Zdravko Ronko. Sve zajedno je jedno od najbesmislenijih objašnjenja izrečenih u hrvatskoj politici kakvih nikad nije manjkalo.

Marija Puh

U jednom trenutku je ova mlada političarka bila možda i najpoznatiji prebjeg. Puh je u sabor ušla kao zastupnica HNS-a te je predstavljala mladu nadu stranke, no u jednom trenutku je očito shvatila da HNS nema nikakvu političku budućnost. Prelasku u Bandićev klub i stranku sigurno je pomogla činjenica da joj je brat zaposlen u zagrebačkoj gradskoj tvrtki.

“Ovdje nema apsolutno nikakve političke trgovine i još jednom ponavljam, svi oni koji tvrde da je u igri politička trgovina, očito govore iz vlastitog iskustva. Meni je jedini interes, interes naših Zagoraca, da ljudi ostanu na ovim prekrasnim bregima s kvalitetom života kakvu zaslužuju', tvrdila je Puh u listopadu 2018.

Bandić je pak prelazak Marije Puh u njegov saborski klub komentirao doista antologijskom izjavom: “Ja ne znam za političku trgovinu, ne trgujem ni s kim, pa ni s Marijom Puh. Ja sam rekao kad smo se sreli, kad smo počeli pregovore, što smo napravili, i ubuduće pratite naš rad, pa ćete vidjeti je li to dobro ili nije. Ja sam uvjeren da će biti dobro i uskoro ćemo imati još jednu pressicu, još će neki ljudi doći u Klub Stranke rada i solidarnosti. Ja ne snubim nikoga, još manje mene snube, ali šljakeri se prepoznaju. Kemija. To je kao u ljubavi. Ja dok sam bio mlađi, imao sam mnogo kemije u očima. Sada više te kemije nemam, ali imam više iskustva pa nadoknađujem tu kemiju i zato sam neodoljiv i dalje.”

Mladen Madjer

Ovaj bivši HSS-ovac je u sabor ušao kao zamjena zastupnika Stjepana Kožića, da bi u siječnju 2019. prešao Bandiću. Napravio je to u velikom stilu, održavši zajedničku konferenciju za medije sa zagrebačkim gradonačelnikom.

“Gospodin Bandić provodi puno vremena na terenu, u razgovoru s biračima i ovim svojim “preletom” vidim veću mogućnost ostvarivanja danih obećanja svojim biračima u drugoj izbornoj jedinici”, objasnio je Madjer. 

Madjer je opovrgnuo medijske napise u kojima stoji da su mu obje kćeri zaposlene u zagrebačkim gradskim tvrtkama. U zagrebačkoj Gradskoj upravi radi mu, pojasnio je, jedna kći koja je posao dobila na javnom natječaju. Druga pak nije zaposlena u ZET-u kako se pisalo, ustvrdio je Madjer.

Ova Bandićeva uzdanica u saboru ima pravomoćnu presudu za kriminal. Naime, 2013. godine je pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od četiri godine zatvora zbog gospodarskog kriminala, odnosno zato što je kao načelnik Novigrada Podravskog općinu oštetio za 10.098 kuna.

Ivica Mišić

“Promatrajući Bandića kao čovjeka, gradonačelnika Zagreba koji već peti mandat drži Zagreb, osobno sam ga vidio kao radnika i danas ga tako vidim. Malo je gradonačelnika koji rade i pokušavaju stvoriti nešto. Moram priznati da me je HDZ zvao prvi, ja sam to odbio, htio sam biti svoj - objasnio je Mišić svoj prelazak u Bandićev klub”, objasnio je Mišić svoje razloge da se početkom 2019. priključi Klubu Stranke rada i solidarnosti. 

Ovaj elektromehaničar iz Slavonije je u sabor ušao kao dio stranke Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, s kojim se razišao oko podrške Plenkoviću. Lovrinović nije htio podržati aktualnog premijera, a Mišić jest. Bandić mu je to onda omogućio.

Veljko Kajtazi

Kajtazi u rujnu 2016.: “Bandić netom prije izbora manipulira najsiromašnijima u društvu i razbija jedinstvo romske zajednice.”

Kajtazi u lipnju 2019.: “Ako je borba za romsku zajednicu znak da me je Bandić kupio, onda me je kupio. Neka me i drugi kupe.”

Ermina Lekaj Prljaskaj

O ovoj zastupnici albanske manjine zapravo se nema što reći, ona u saboru kao da i ne postoji osim kada treba glasati za Plenkovićevu vladu i po Bandićevim uputama.

Ona je bila Bandićeva igračica još dok je Tomislav Karamarko pokušavao okupiti saborsku većinu te je Bandiću i ostala vjerna.

Ostalo je zabilježeno njeno bizarno protestno pismo predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću iz 2017. godine, kada se požalila da su je ignorirali na otkrivanju spomenika Majki Terezi u Poreču.

''Iako sam bila Vaša izaslanica, a i sama sam saborska zastupnica, organizator događanja, konkretno Idris Sulejmani iz Udruge Albanaca Grada Poreča - Parenzo, grubo je narušio elementarna pravila protokola na način da uopće nije spomenuo da se na manifestaciji nalazi izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora'', požalila se Lekaj Prljaskaj u pismu Njonji.

"Među uglednim gostima (...) bio je i bivši predsjednik Mesić koji me u toku čitavog događanja, kao Vašu izaslanicu, potpuno ignorirao, a smatram da je na takav način ignorirao i samu instituciju koju sam predstavljala", navela je ova zastupnica u pismu.

U svakom slučaju, Bandić na njen glas uvijek može računati.

Vladimir Bilek

Zastupnik češke i slovačke manjine u saboru jedan je od neprimjetnijih zastupnika.

Bilek je svojedobno bio HNS-ovac, no još 2015. je u saboru pretrčao Bandiću, a u zagrljaj mu se vratio i u ovom sazivu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara