Begovića na čelo HEP-a predložio kompromitirani prethodnik Mravak?

Tekst: I.Kri. / J.C.
Foto: Damir Krajač (Cropix)

NOVOG predsjednika Uprave HEP-a Lea Begovića navodno je na tu poziciju predložio aferama kompromitirani bivši predsjednik Ivan Mravak, a to postavljanje su podržali HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang i potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

U HDZ-u je oko novog predsjednika Uprave HEP-a bilo i drugih prijedloga tako je, navodno, ministar Božidar Kalmeta lobirao za člana Uprave Damira Dvornika, piše Jutarnji list. Kroz imenovanje Begovića za predsjednika Uprave HEP-a neki vide nastavak političkog postavljanja kadrova u tom državnom gubitašu.

Dosad nije vodio niti jednu tvrtku

Iskustvo u vođenju velikih tvrtki nije mogao biti Vladin kriterij za postavljanje Begovića jer on do sada nije vodio niti jednu, a kamoli veliku državnu tvrtku. Begović je 1997. godine završio Fakultet informatike u Varaždinu nakon kojeg odlazi za savjetnika Županijske komore HGK u Čakovcu te  2001. godine postaje i tajnikom komore.

HDZ ga 2005. godine postavlja na mjesto pomoćnika ministra za obrt u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva gdje ostaje do 2008. godine. Nakon još jedne HDZ-ove pobjede na izborima Begovića Polančec stavlja na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Predsjednik Elektrogospodarskog sindikata Dubravko Čorak izrazio je sumnju u Begovićeve kvalifikacije za funkciju na koju je postavljen jer novi predsjednik Uprave "nema niti jednog dana radnog staža u gospodarstvu".

Program predstavlja tek nakon imenovanja

Neke informacije govore i kako bi mjesto u novoj upravi HEP-a mogli pronaći i neki njezini stari članovi koji su jučerašnjim Vladinim dekretom smijenjeni. Begović je najavio da će svoj program rada predstaviti tek kada ga i Nadzorni odbor HEP-a službeno postavi za predsjednika Uprave.

HEP potvrdio: Mravak i ostali imaju pravo na otpremninu

Smijenjeni članovi Uprave HEP-a neće imati pravo na otpremninu u visini od 18, već od 12 mjesečnih plaća, a neće moći niti otkupiti službeno vozilo, odgovor je HEP-a na jučerašnje medijske navode kako će Mravak i ostali imati pravo na 4,2 milijuna kuna otpremnine. Predsjednik Uprave i članovi Uprave HEP-a također imaju pravo podići policu životnog osiguranja koja im je uplaćivana, a iznosi 2500 eura po godini mandata. Kad se te cifre zbroje, dolazi se do brojke koja je otprilike duplo manja od ranije spominjanih 4,2 milijuna kuna, ali je i dalje vrlo izdašna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara