Belgija dovršava ratifikaciju SSP-a RH i EU

POSLJEDNJI od sedam parlamenata Belgije ratificirao je ovog tjedna Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i EU (SSP), čime se dovršava jedan od najkompliciranijih postupaka ratifikacije tog sporazuma u nekoj zemlji Europske unije, potvrđeno je u petak u Bruxellesu.

Parlament Flandrije bio je posljednji koji je ratificirao SSP i on je to učinio u srijedu. Formalna procedura ratifikacije, kako očekuju hrvatski diplomatski izvori u Bruxellesu, trebala bi biti dovršena do konca godine. Naime, belgijsko Ministarstvo vanjskih poslova treba prikupiti ratificirane dokumente iz svih sedam parlamenata i uputiti ih na potpis belgijskom kralju.

Belgijski ustav predviđa da međunarodne sporazume potvrđuju, osim saveznog parlamenta, i pokrajinski parlamenti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SSP Hrvatske s EU dosad je ratificiralo deset zemalja (Austrija, Danska, Francuska, Grčka, Irska, Luksemburg, Njemačka, Španjolska, Švedska i Portugal), a u postupku je ratifikacija u Italiji i Finskoj. Proces su prekinule Britanija i Nizozemska, jer su nezadovoljne suradnjom Zagreba s Haškim sudom.

Finska vlada u listopadu donijela je preporuku Parlamentu za što skorijom ratifikacijom SSP-a.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i Europske unije dobio je pozitivnu ocjenu u svih osam, za takvu ratifikaciju potrebnih, odbora Zastupničkog doma talijanskog Parlamenta. Senat ga je već ratificirao, pa još slijedi odluka Zastupničkog doma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara