Prisegnuo prvi glavni tužitelj ICC-a

ARGENTINSKI odvjetnik Luis Moreno Ocampo svečano je u ponedjeljak prisegnuo za glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu, prvog svjetskog tijela nadležnog za suđenje počiniteljima ratnih zločina.

Pedesetogodišnji odvjetnik, stručnjak za ljudska prava, odgovoran je za gonjenje onih koji su optuženi za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene bilo gdje u svijetu.

Jedini stalni svjetski sud biti će nadležan za zločine počinjene nakon stupanja Rimskog statuta na snagu, 1. srpnja 2002.

Moreno Ocampo, kojega su članice ICC-a na Skupštini država stranaka jednoglasno izabrale 21. travnja u Ujedinjenim narodima (UN) u New Yorku, specijalizirao je kazneno pravo i ljudska prava. Bio je zamjenik tužitelja u procesima protiv argentinske vojne hunte u politički nemirnim 80-tim godinama, a vodio je i tužiteljski tim koji je analizirao više od 10.000 slučajeva kršenja ljudskih prava.

Glavnog tužitelja, koji je bio i ključna figura u Transparency International, organizaciji za borbu protiv korupcije, idućih mjeseci očekuju predmeti užasnih zločina počinjenih na mjestima sukoba u zemljama kao što su Demokratska Republika Kongo, Srednjoafrička Republika i Kolumbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rimski statut je dosad ratificiralo 90 zemalja, među njima i Hrvatska, a potpisalo ga je njih 139. ICC-u su se snažno usprotivile Sjedinjene Države a od velikih sila nisu ga prihvatile još Rusija i Kina.

Upravo stajalište SAD-a, koji nastoji bilateralnim sporazumima s državama ishoditi izuzeće američkih državljana od izručenja ICC-u, izvor je spora između svjetske sile i Europske unije (EU), koja snažno, financijski i politički, podupire ICC.

Hrvatska se našla u procjepu između Europe, kojoj teži i čije vrijednosti zato i želi poštivati, s jedne strane te svjetske velesile s druge strane, koja je dosad sporazume o izuzeću američkih građana postigla s 37 zemalja.

Hrvatska je u četvrtak američkim predstavnicima kazala da ne može prihvatiti sporazum u ponuđenom joj obliku, već će to pokušati riješiti pregovorima koji se nastavljaju.

Početkom veljače u ICC je izabrano 18 sudaca od ukupno 43 kandidata, a među njima je bio i hrvatski stručnjak Ivo Josipović, koji drži da su važnu ulogu u uspostavi ICC-a imali ad hoc sudovi, poput suda za ratne zločine počinjene u Ruandi te na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), jer su ti "pokusni baloni" "pokazali da je međunarodna pravda moguća".

Udruge za zaštitu ljudskih prava pozvale su Ocampoa da bude iznimno pažljiv sa svojim prvim slučajem jer je prvi dojam vrlo bitan za uspostavu "vladavine zakona nad zakonima džungle".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara