BiH: Čavić o kršenju embarga prema Iraku

PREDSJEDNIK Republike Srpske Dragan Čavić danas je i javno priznao da je Zrakoplovni zavod "Orao" iz Bjeljina kršio Rezoluciju UN o zabrani izvoza naoružanja Iraku.

Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN o zabrani isporuke oružja i vojne opreme Iraku kršili su u Republici Srpskoj i Federaciji BiH vojno-remontni zrakoplovni zavod "Orao" iz Bijeljine, tvornice "Rudi Čajavec" u Banjoj Luci, "Bratstvo" iz Novog Travnika i "Vitezit" iz Viteza, izjavio je danas predsjednik RS Dragan Čavić

Čavićev je Ured u ponedjeljak dostavio zapovjedniku SFOR-a generalu Williamu Wardu završno izvješće o toj aferi. Prvobitno su vlasti Republike Srpske nijekale isporuku oružja Iraku.

Čavić je danas na konferenciji za novinare izjavio kako je zbog afere "Orao" smijenjeno više od deset odgovornih dužnosnika među kojima i načelnik generalštaba vojske Republike Srpske general Momir Zec, čime je, po Čavićevim tvrdnjama, prekinuta svaka mogućnost da se slična afera ponovi u Republici Srpskoj. Čavić smatra kako su svi sudionici afere razotkriveni te je pozvao međunarodne institucije u BiH da ne povlače poteze koji bi mogli iskomplicirati političku situaciju u BiH.

"Eventualno kažnjavanje (predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mirka) Šarovića bio bi presedan i imalo bi političke kvalifikacije, a izricanje kazni samo dužnosnicima iz Republike Srpske, a da se pri tomu ne traži odgovornost i u Federaciji BiH, stvorilo bi novi val nepovjerenja građana Republike Srpske u međunarodne institucije", rekao je Čavić.

"Priznajemo svoju odgovornost, a od međunarodne zajednice očekujemo izbalansirani pristup jer je također nepobitno utvrđeno da je Bratstvo iz Novog Travnika izručivalo Iraku cijevi za topove, a Vitezit iz Viteza, posredstvom poduzeća u Lučanima (Srbija) izručivao je Iraku barut", ustvrdio je Čavić.

Dužnosnici Ureda Visokog predstavnika (OHR) danas su potvrdili kako OHR i SFOR proučavaju završno izvješće vlasti Republike Srpske o kršenju Rezolucije UN o zabrani isporuke oružja režimu Sadama Huseina. To će izvješće razmatrati i Vijeće za provedbu mira na svojem zasjedanju 28. ožujka u Bruxellesu. Ovo se Vijeće smatra glavnim kreatorom odluka međunarodne zajednice za BiH.

(Hina) spod/pg sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara