Bognar optužio Glavaša za ubojstvo hrvatskog branitelja

Bognar optužio Glavaša za ubojstvo hrvatskog branitelja

Bivši osječkobaranjski župan i sadašnji SDPov županijski vijećnik Ladislav Bognar ustvrdio je danas na tiskovnoj konferenciji da je saborski zastupnik i bivši župan Branimir Glavaš (HDZ) u Domovinskom ratu sudjelovao u ubojstvu hrvatskog branitelja Mate Šabića.

U stanci današnje sjednice Županijske skupštine Bognar je na konferenciji za novinare kazao kako želi reagirati na nedavnu Glavaševu izjavu u "Glasu Slavonije", u kojoj ga Glavaš optužuje upravo za takve čine, nakon Bognarova svjedočenja na suđenju optuženima za ratni zločin u Paulin Dvoru.

Bognar tvrdi da je uz izvješće o njegovu svjedočenju, koje je korektno preneseno, 13. lipnja u "Glasu Slavonije" objavljen i Glavašev komentar u kojem ga Glavaš optužuje za sudjelovanje u likvidacijama hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i povezuje s do danas nerasvijetljenim ubojstvom branitelja Mate Šabića. Bognar tvrdi da pri svjedočenju on nijednom nije spomenuo Glavaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je kako je na Glavaševe optužbe reagirao Zagrepčanin Vjenceslav Bill, koji je 1991. kao pripadnik ZNG-a osiguravao zgradu osječkog Izvršnog vijeća. Bill je poslao pismo "Glasu Slavonije", koje do danas nije objavljeno, i u kojem je Glavaš optužen za sudjelovanje u ubojstvu Mate Šabića, tvrdi Bognar.

Bognar je novinarima razdijelio fotokopiju pisma napisana rukom, u kojem Bill navodi kako su Glavaševi suradnici Zdenko Farkaš i Darko Tolić od njega tražili da ubije Matu Šabića, a da to od njih traži Glavaš. Bognar tvrdi kako ga je Bill nazvao i rekao kako zna da je Glavaš u to umiješan i da je spreman svjedočiti. Bognar je rekao da je Billovo pismo i svoj dopis poslao PU i Državnom odvjetništvu da utvrde činjenice.

Rekao je da kao bivši član Zapovjedništva osječke Operativne zone "zna da su se u Osijeku događale likvidacije građana, ali i hrvatskih vojnika, koji su bili likvidirani, a onda odvlačeni na prve crte i prikazivani kao poginuli u borbama". "Osobno želim da se to procesuira i da se utvrde krivci jer onaj tko je likvidirao hrvatske branitelje ne smije ostati nekažnjen i glumiti uglednog građanina", kazao je Bognar. Smatra kako je objava Glavaševe izjave o njemu i neobjava Billova pisma "teško kršenje ljudskih prava" te da je o tome izvijestio Hrvatski Helsinški odbor i Misiju OESS-a u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara