Borba u SDP-u: Antunović odbila Jurčića

NAKON što se pogoršalo zdravstveno stanje šefa SDP-a Ivice Račana, u stranci se vode unutarstranačke borbe. Iako je kompromis predviđao Ljubu Jurčića kao kandidata za premijera, a Željku Antunović za v.d. šefice stranke, ona je to odbila.

U razgovoru za Index Ljubo Jurčić je prije dva dana izjavio kako će najvjerojatnije postati članom SDP-a te da će pitanje oko njegovog ulaska u stranku biti riješeno ovaj mjesec. "SDP mora odlučiti tko će biti njihov kandidat. Ako se odluče za mene, ja ću to prihvatiti", rekao je Jurčić.

Slobodna Dalmacija od suradnika SDP-ovog gospodarskog stratega doznaje da Jurčić odgovor očekuje iza Uskrsa, točnije krajnji rok za odluku koji je postavio Jurčić je 20. travnja, kada se on vraća s puta iz SAD-a. Jurčićev zahtjev mogao bi ubrzati i rasplet dileme o tome hoće li SDP održati svoju izbornu konvenciju i na njoj dati legitimitet predsjedniku stranke da bude i premijerski kandidat, ili će se stranački statut "nategnuti" odredbom po kojoj će se konvencija iznimno odgoditi nakon parlamentarnih izbora.

Šef Izbornog stožera Slavko Linić i utjecajni saborski zastupnik Antun Vujić podupiru drugu varijantu. U tom bi slučaju Jurčić aktom Glavnoga odbora bio inauguriran na poziciju SDP-ova premijerskog kandidata, a Željka Antunović nastavila bi kao Račanova zamjenica upravljati strankom do izbora.

Prema neslužbenim informacijama, Antunović je odbila ovakav ponuđeni model. Dio SDP-ovaca smatra da pozicija premijera po zapovjednoj odgovornosti pripada čelnoj osobi stranke: kako Račanu prije njegove bolesti, tako i Željki Antunović poslije nje. Jurčiću ta struja stranke zamjera što vodi personaliziranu kampanju u vrijeme dok SDP zbog iste kritizira HDZ, pa i HNS, što članstvo u stranci klijentelistički uvjetuje premijerskom kandidaturom, ali i što je javno priznao da ne bježi od suradnje s HDZ-om.

Splitski dnevnik, pozivajući se na izvore u SDP-u, zaključuje da bi pošteno rješenje bila nova izborna konvencija na kojoj bi se izabrao novi šef stranke, a time i kandidat za premijera. Jedan o mogućih scenarija je da socijaldemokrati svojeg kandidata za premijera uopće ne istaknu prije, nego tek poslije parlamentarnih izbora.

Rezultati istraživanja koji su objavljeni prije par dana vrlo su obećavajući za SDP-ovog gospodarskog stratega. Nakon premijera Ive Sanadera i Radimira Čačića, Jurčić je treći najpoželjniji kandidat za budućeg premijera. Željka Antunović imala upola manje glasova od Jurčića.

Foto: Sandro Lendler

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara