"Znanje - imanje" obrazovna ofenziva SDP-a

"Znanje - imanje" obrazovna ofenziva SDP-a

"BEZ podizanja kvalitete obrazovanja nema napretka i prosperiteta zemlje", poručila je Željka Antunović na predstavljanju obrazovne strategije SDP-a “Znanje za bolji život”, koju su predstavili autori, prof. dr. Gvozden Flego, predsjednik Savjeta za obrazovanje, znanost i kulturu i Marija Lugarić, saborska zastupnica SDP-a.

SDP-ovi stratezi obrazovnog preporoda podastrli su poražavajuće podatke po kojima je u Hrvatskoj tek 7 posto stanovništva fakultetski obrazovano, a čak 40 posto se diči sa samo osnovnom školskom spremom: "Društvo bez znanja stagnira i propada", znakovito je naglasila Antunović. SDP-ovci su predstavili i osvježavajuće i ohrabrujuće metode kojima kane izlječiti teško oboljelo hrvatsko školstvo, koje bi "ako ih zajedno realiziramo", konačno učinile Hrvatsku "zemljom znanja".

"Prosvjetarima su zavezali obje noge, a očekuju da preskoče visoko postavljenu letvicu"

SDP-ovci se zalažu za vraćanje dostojanstva i plaća obespravljenom nastavničkom i profesorskom stališu, a zamjenica predsjednika stranke je slikovito dočarala u kakvom se nezavidnom položaju nalaze: "Prosvjetarima su zavezali obje noge, a očekuju da preskoče visoko postavljenu letvicu. Nije dovoljno olabaviti im vezice, nego ih prekinuti", izjavila je Antunović i dodala što sve žele: "Ukinimo treću smjenu u školama, izgradimo nove škole i vrtiće".

Raskošna obrazovna "četveroljetka"

Željka Antunović se u ime svoje stranke obvezala da će za četiri godine na vlasti za 50 posto uvećati sredstva koja se izdvajaju za školovanje, kao i da neće dopustiti da tržište uvjetuje tko se može, a tko ne obrazovati: "Redovno studiranje mora biti besplatno i kvalitetno. Što to uopće znači ´studiranje za vlastite potrebe´?", izrazila je čuđenje nad formulacijom koja prevedena znači: plaćanje da bi se studiralo.

Ljubo Jurčić: Obrazovanje je temelj naše gospodarske startegije

Glavni SDP-ov generator je istaknuo da će u sklopu strategije gospodarskog razvoja, obrazovanje imati ključnu i temeljnu ulogu: "Obrazovanje trebamo prilagoditi zemlji. To je najvažniji input u proizvodnji."

Flego: Glavni cilj je konstantno povećavati razinu obrazovanja stanovništva

Prof. Flego je otkrio da će se u obrazovnoj renesansi zastarjelog hrvatskog školstva na svim razinama, koristiti austrijskim modelom, gordo nazvanim "Ministarstvo budućnosti".

"Sustav obrazovanja treba biti modularan, fleksibilan i otvoren za svakog", objasnio je Flego. Pojašnjeno, to znači da će učenici i studenti sami birati model prilagodljiv njihovim potrebama i željama, ali će svim modelima, kao i sustavu obrazovanja u cjelini, biti zajedničko da nisu zatvoreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Školovanje se u Hrvatskoj odvija po običajnom pravu"

Marija Lugarić je podsjetila da je stanje u hrvatskom školstvu porazno i daleko od suvremene europske prakse: "Donijet ćemo pedagoške i visokoobrazovne standarde. Osuvremenit ćemo nastavu koju treba graditi na znanstvenim spoznajama", osvrnula se na prijepore o seksualnom odgoju, koji su u posljednje vrijeme bili aktualni.

"U 10 godina ćemo udvostručiti broj studenta"

Flego je istakao kako SDP kani povećati broj studenata i stimulirati efikasnost studiranja. Što se tiče strukovnog obrazovanja za obrtnička zvanja, drži da je stanje u tom sektoru najlošije i tome će se "posvetiti posebna pažnja".

"Poreznim olakšicama tvrtkama i pojedincima ćemo stimulirati ulaganje u obrazovanje i znanost. Njegovati ćemo načelo izvrsnosti i solidarnosti u obrazovanju i konstantno povećavati broj stipendija.", zavjetovao se Flego. Napomenuo je da je za ovakav sustav bitno i paziti na mlade stručnjake: "Oni ne rastu na kruškama ili livadama, već se obrazuju 12-15 godina"

Drago nam je što Vlada, koja izdvaja sve manje novca za obrazovanje, preuzela naš program

"Zalažemo se za obavezno obrazovanje do prvog zanimanja ili do mature", rekla je Lugarić i izrazila zadovoljstvo što je ministar Primorac potrebu produljenja obaveznog školovanja uvrstio u program aktualnog ministarstva.

"Promjene u obrazovnom sustavu se odvijaju bez jasne strategije razvoja, javne rasprave i podrške stručnjaka", nisu zaboravili ni one koji su zaslužni za stanje u kojem se nalazi obrazovni sustav.

"Iako se nastoji prikazati kako su se izdvajanja za školstvo povećala, realan dio novca koji se izdvaja za znanost se stalno smanjuje", upozorila je Lugarić.

Zvonko Alač
Foto: Sandro Lendler

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara