Branko Lustig mogao bi dobiti ulicu u Osijeku

Branko Lustig mogao bi dobiti ulicu u Osijeku
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

ZAMJENIK osječkog gradonačelnika Boris Piližota najavio je kako će pokrenuti inicijativu da jedna od gradskih ulica dobije ime po rođenom Osječaninu Branku Lustigu, istaknutom filmskom producentu i dvostrukom dobitniku Oscara koji je umro jučer u 88. godini.

Počasni građanin Osijeka

"U znak sjećanja i ponosa na našeg sugrađanina i iz velike zahvalnosti za sve što je učinio, pokrenut ću inicijativu da jedna od ulica našeg grada ponese njegovo ime", napisao je Piližota na Facebooku.

"Ponosni smo što je ovaj čovjek kroz cijeli svoj životni vijek s toplinom govorio o svojem rodnom gradu kojeg je i često posjećivao. Sretni smo što je njegova ostavština utjecala na milijune ljudi diljem svijeta i zbog toga mu se najiskrenije zahvaljujem", istaknuo je osječki dogradonačelnik.

Lustig je 2004. proglašen počasnim građaninom Osijeka.

Bio je zatočenik zloglasnih nacističkih logora

Rođen u Osijeku 10. lipnja 1932., Lustig je zbog židovskog podrijetla bio zatočenik koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen tijekom Drugog svjetskog rata.

Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima diljem Europe. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u "Schindlerovu listu", film Stevena Spielberga kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Baš je za "Schindlerovu listu" dobio Oscara, kao i za "Gladijatora" Ridleyja Scotta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara