Brexit je još jednom posvađao Britaniju. Koje su opcije?

Brexit je još jednom posvađao Britaniju. Koje su opcije?
Foto: EPA

OVOG tjedna politička situacija u Velikoj Britaniji intenzivirala se zbog pregovora o Brexitu. Podsjetimo, premijerka Theresa May u srijedu navečer objavila je da su pregovarači Velike Britanije i Europske unije dogovorili najbolji mogući nacrt ugovora o Brexitu.

Iste večeri taj nacrt predstavila je svojim ministrima i tražila potporu. Kako su tada javili britanski mediji, premijerka je osobno razgovarala sa svakim od članova kabineta, a potom se sastala sa svima. Te noći su joj formalno dali podršku i May je mogla izaći pred parlament sa svojim nacrtom ugovora o Brexitu. 

No već sutradan, u četvrtak, pokazalo se kako stvari ne stoje tako dobro za britansku premijerku. 

Četvrtak je bio koban dan za Theresu May

Samo 12 sati nakon što su se u srijedu navečer sastali s premijerkom May, ministri u njezinoj vladi počeli su davati ostavke. Najprije je ostavku podnio ministar za Sjevernu Irsku Shailsh Vara, a nakon njega ministar za Brexit Dominic Raab. Nakon što je Raab podnio ostavku, oporba je počela optuživati Theresu May da njezina vlada više nema legitimitet jer se i ministar zadužen za pitanje Brexita povukao, ne vjerujući da je postignuti dogovor dobar. No tu poteškoćama nije bio kraj: nakon Raaba, ostavku je podnijela ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey.

Novinarka Timesa Esther Webber analizirala je podatke i objavila kako je Theresa May u svoje dvije godine mandata izgubila više ministara nego ijedan premijer u Velikoj Britaniji od 1980-ih, a Jeremy Corbyn, vođa oporbe, optužio je Theresu May da se njezina vlada raspada.

"Ovo je dvadeseti ministar koji odlazi iz vlade Therese May tijekom dvije godine dužnosti. Theresa May više nema ovlasti i očito je nesposobna donijeti sporazum o Brexitu koji bi podržala njezina vlada, a kamoli parlament i naš narod."    

Uslijed brojnih ostavki, došlo je i do pada tečaja funte koja se oporavila tek nakon što je Theresa May u kasnim popodnevnim satima rekla kako će bez obzira na sve ustrajati u tome da uvjeri parlament da je nacrt ugovora o Brexitu koji je predložila najbolji mogući te ih uvjeriti i da ga potvrde. 

Koji je točno problem pregovora o Brexitu?

Jučer se tako neminovno postavljalo pitanje koji je problem pregovora o Brexitu i zašto nacrt ugovora koji je predložila Theresa Amy članovima parlamenta nije dobar. Radi se o problemu Sjeverne Irske. Gotovo 56 posto građana Sjeverne Irske glasalo je na referendumu 2016. za ostanak u Europskoj uniji, ali to nije bilo dovoljno jer je na razini cijele zemlje Brexit podržalo 52 posto birača.

Pregovori o Brexitu zapeli su na tome kako spriječiti ponovno uvođenje fizičke granice između dvije Irske. Podsjetimo, prije nego što je postala uglavnom nevidljiva zahvaljujući mirovnom sporazumu postignutom na Veliki petak 1998., granica na irskom otoku duga 500 kilometara bila je povod za nasilje tijekom triju desetljeća sjevernoirskih nemira. To se smatra ključnim faktorom zbog kojeg je Sjeverna Irska glasala za ostanak u EU.

U srijedu navečer je otkriveno kako je postignut tehnički sporazum koji predviđa da se o teškom pitanju granice s Irskom pregovara ponovno u srpnju 2020., nakon prijelaznog perioda, kada će Velika Britanija već istupiti iz Europske unije. 

Diplomatski izvori iz EU-a u Bruxellesu otkrili su da će u srpnju 2020. dvije strane moći dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom, no ako to ne bi uspjeli, London će moći birati između dviju opcija. Ovakav dogovor nije dovoljno dobar za zastupnike u parlamentu Therese May, čak ni za zagovornike Brexita u njezinoj stranci. Oni su premijerku brzo optužili da je dogovorila loš sporazum, da to nije obećano građanima kada su počeli pregovori o Brexitu, ali su i najavili kako će glasati protiv takvog nacrta ugovora o Brexitu.

Kakve opcije ima Theresa May? 

Neizostavno je i pitanje što dalje, odnosno koje su opcije Therese May u pregovorima o Brexitu unutar svoje zemlje.

Guardian je predstavio šest mogućnosti za premijerku May.

1. Parlament neće prihvatiti njezin sporazum

Guardian piše kako se premijerka May suočava s velikim izazovom da bi uvjerila parlament da pruži potporu njezinu nacrtu sporazuma. Ako se države članice EU-a slože s nacrtom sporazuma i potpišu ga krajem studenoga, May će morati parlament uvjeriti da pruži potporu sporazumu već početkom prosinca. Ako ne uspije u tome, imat će tri tjedna da predloži novi plan. 

No problem je u tome što su neki čelnici Europske unije poput Donalda Tuska izjavili kako su šanse za nove pregovore jako male. 

2. May će povući nacrt ugovora o Brexitu koji je predložila

Druga opcija premijerke je da povuče nacrt ugovora o Brexitu koji je predložila i traži dodatne pregovore s Europskom unijom. Guardian piše da je u ovoj opciji problem taj što bi takvim potezom razljutila članove svoje stranke i možda izazvala glasanje o nepovjerenju, ali bi i razljutila Bruxelles. 

3. Tražiti još vremena za sporazum

May bi mogla od Vijeća Europe tražiti dodatno vrijeme da ispregovara Brexit i predstavi dogovor koji je povoljan njezinoj vladi, ali i EU. Trenutno, rok za izlazak Velike iz Britanije je 29. ožujka 2019. godine, a male su šanse da bi takav premijerkin zahtjev bio odobren. 

4. Konzervativci traže glasanje o nepovjerenju

Priča Therese May i Brexita bi mogla završiti i njezinim svrgavanjem s premijerske pozicije. Potrebno je 48 zahtjeva u kojima će zastupnici zatražiti glasanje o nepovjerenju, a glasanje bi se moglo održati već kroz pet dana. Ako May preživi glasanje, bit će sigurna sljedećih 12 mjeseci. Ako joj pak bude izglasano nepovjerenje, postavlja se pitanje tko će biti novi premijer ili premijerka.

5. Opći izbori 

Ako premijerka ne dobije potporu za dogovor o Brexitu, može zatražiti raspisivanje općih izbora. Guardian dodaje i da je ova opcija malo vjerojatna, posebno zato što Theresa May stoji lošije na anketama nego 2017. godine, kada je raspisala izbore. 

6. Opcija raspisivanja drugog referenduma

Za kraj, ako premijerka zaključi da nije moguće dobiti odgovarajući sporazum s EU-om, može zatražiti i raspisivanje drugog referenduma, a i njega bi trebali potvrditi članovi parlamenta.

Jedino što je za sada sigurno je to da će se ovog petka Theresa May vratiti u parlament i nastaviti uvjeravati zastupnike da je sporazum koji je dogovorila s pregovaračima EU-a najbolji mogući te kako ga oni trebaju potvrditi. 

A što je Theresa May radila danas? 

Theresa May danas se pak bavila imenovanjima u vladi jer je jučer ostala bez značajnog dijela kadra, osobito kada je riječ o ministru za Brexit. 

Imenovala je novog ministra za Brexit Stevea Barclaya koji je relativan anonimus u britanskoj politici. BBC je objavio kako se povećao broj pretraga naziva "Google, who is Stephen Barclay?" od trenutka kada je imenovan, a o njegovu imenovanju bruje i društvene mreže.

Prije nego što je postao zastupnik u parlamentu, radio je u osiguravajućoj kući kao pravnik, a potom u državnoj agenciji za nadzor financija, javlja BBC. Član je parlamenta od 2010. godine. Osim toga, on je bio državni tajnik u ministarstvu zdravstva te je glasao za izlazak iz Europske unije na referendumu 2016.

May će osobno nadgledati posljednjih deset dana pregovora s Europskom unijom o okviru budućih odnosa, dok će se Barclay usredotočiti na unutarnju spremnost za Brexit i na usvajanje premijerkina prijedloga u parlamentu.

"On će imati unutarnju ulogu", rekao je glasnogovornik britanske premijerke.

Osim njega, imenovala je i novu ministricu za područje rada i mirovina, a kako javlja BBC, još tri imenovanja su poslana kraljici na odobrenje. Podsjetimo, s obzirom na britansko državno uređenje, kraljica potvrđuje vladu i članove kabineta.

Sastanak u Europskoj uniji 

Danas su se u Bruxellesu sastali i pregovarači o Brexitu koji predstavljaju zemlje EU-a. Glavni u pregovorima za EU, Michael Barnier, pohvalio je napore premijerke May oko pregovora. Ipak, iskoristio je priliku i da kaže kako je EU morao štititi svoje principe, pa i pod cijenu toga da ta zaštita principa izazove političke probleme u Velikoj Britaniji.

Kako je izvijestio dopisnik BBC-a iz Bruxellesa Adam Fleming, EU-pregovarači su na današnjem sastanku zaključili da EU treba ostati miran i da ne treba dodatno provocirati situaciju u Velikoj Britaniji. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara