Brkić ima hrpu afera i nitko mu nije mogao ništa. Sve do danas

Brkić ima hrpu afera i nitko mu nije mogao ništa. Sve do danas
Foto:FaH

POLICIJA, kojoj je do jučer pripadao Milijan Brkić i to kao zamjenik ravnatelja policije, podnijela je kaznenu prijavu protiv njega, njegova brata Joza, kuma Blaža Curića i Franja Varge. Naime, sumnjiči ih se za kaznena djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka.

Brkić, kao drugi čovjek vladajućeg HDZ-a, odnosno zamjenik predsjednika Andreja Plenkovića, do sada je bezbolno prošao, baš kao i njihov koalicijski partner i uzor Milan Bandić, nekoliko izvida i istraga policije i DORH-a te nekoliko vrlo ozbiljnih financijskih afera koje bi vjerojatno odavno dotukle nekog političara manjeg kalibra, no ovaj slučaj, nakon kaznene prijave od strane policije, čini se da bi mogao okončati njegovu političku karijeru.

Kroz afere prolazi kao Bandić

USKOK je još prije pet godina provjeravao Brkića zbog nesrazmjera imovine i primanja, no nakon "provjere" Porezne uprave, nije bilo istrage. Sam Plenković, govoreći o Brkiću, spominjao je sumnjivo financiranje i kreditiranje stranke, no kada se otkrilo da bi mogla biti sporna i Plenkovićeva kampanja za europske izbore, te su se optužbe izgubile.

Index je otkrio kako je Brkić prepisao svoj diplomski rad, no nije mu se dogodilo ništa, osim što je aktualni potpredsjednik sabora morao rad pisati ponovno. Otkrili smo i muljanje s dionicama Plive, a nitko nije pokazao interes da uopće ispita je li Brkić raspolagao s povjerljivim informacijama koje je eventualno mogao dobiti kao djelatnik SOA-e. 

Brkića se spominjalo u kontekstu curenja informacija iz istrage o elitnoj prostituciji u 2011. godini, da bi spis prvo bio izgubljen, pa rekonstruiran, da bi nakon što je slučajno nađen, Brkić bio oslobođen optužbi. Sada je prvo Brkić pozvan kao osumnjičenik u aferi SMS s optužbom da je presretao poštu svoje bivše žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge da bi danas policija podnijela kaznenu prijavu.

No, krenimo redom.

Nesrazmjer imovine i primanja

Brkićeve financije, sumnjive pozajmice, bile su predmet izvida USKOK-a koji je od Porezne uprave 2014. godine zatražio provjeru porijekla imovine Milijana Brkića i njegove tadašnje supruge Karmen. Naime, Brkićeva imovinska kartica otkrila je nesrazmjer primanja tadašnjeg zastupnika HDZ-a s nevjerojatnim ratama po više kredita. Gotovo da im ništa, nakon otplate kredita, nije ostajalo za život. Porezna uprava nije našla ništa što bi USKOK natjeralo da se protiv Brkića pokrene i službena istraga.

Brkić je u Domovinskom ratu bio pripadnik MUP-a, točnije član Alfe, specijalne policijske jedinice. Politička karijera kreće mu od 2000. godine, kada se kao zapovjednik specijalaca upisuje u HDZ, a s 33 godine odlazi u mirovinu. U mirovini je radio kao vozač oftalmologa Nikice Gabrića, a onda ga iz zaborava izvlači Tomislav Karamarko s pozivom u Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) gdje je počeo raditi 2005. godine. Brkić je izjavio kako je već u 2005. godini imao ušteđevinu od pola milijuna kuna. Rekao je da su to darovi sa svadbe i pokloni roditelja i rodbine.

Otkriveno je i kako je Brkić 2006. godine kao činovnik u SOA-i s tada prosječnom mjesečnom plaćom od oko 9 tisuća kuna uzeo kredit od milijun kuna kod Karlovačke banke, a na mešetarenju na burzi zaradio je najmanje 266.432 kune. No nije to bio jedini kredit Brkićevih, o čemu smo vrlo detaljno pisali. Članak smo objavili u listopadu prošle godine, no Brkića nitko ništa nije pitao.

PPD-ove milijunske pozajmice HDZ-u

Brkića se spominjalo i u kontekstu sumnjivog financiranja HDZ-a, i to u vrijeme dok je bio glavni tajnik stranke. HDZ je, naime, tijekom 2014. i 2015. godine uzimao kratkoročne pozajmice od Prvog plinarskog društva (PPD), u visini od 4,2 milijuna kuna. Pozajmice su korištene prije svega za financiranje izborne promidžbe za izbore za Europski parlament 2014. i predsjedničke izbore 2014./2015. godine.

Afera je pukla 2016. godine nakon što je vlasnik PPD-a Pavao Vujnovac od HDZ-a zatražio povrat 4,2 milijuna kuna koje je toj stranci posudio na izravnu molbu Milijana Brkića. Brkić je navodno stranku zadužio bez znanja Predsjedništva HDZ-a.

Plenković je u vrijeme kada je buknula afera bio u kampanji za sabor i to kao predsjednik stranke. Plenković je prvo najavio da će tražiti političku odgovornost zbog pozajmice od onih koji su tada vodili stranku i donosili odluke da bi se par dana kasnije "ispravio" te tvrdio kako nije stigao detaljno "proučiti" financiranje stranke. Tada je od HDZ-a zatražio detaljno izvješće, no nakon završetka kampanje ta se afera više nije spominjala.

Prepisao je diplomski, no spasila ga proceduralna greška

Da je Brkić 2011. godine prepisao svoj diplomski, otkrio je upravo Index. Naime, Brkić je završavao dvogodišnji specijalistički diplomski stručni studij Kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, da bi se otkrilo kako je gotovo dvije trećine rada prepisano. Nakon što je buknula afera, Brkiću je 2014. godine oduzet stručni naziv, no zbog proceduralne greške Visoki upravni sud poništio je tu odluku. Odluku je donio dekan, a trebalo je to učiniti stručno vijeće, stajalo je u obrazloženju, kao i dio da je 70 posto diplomskog rada zaista bilo prepisano.

Stručno vijeće Visoke policijske škole donijelo je odluku da Brkić ponovno napiše svoj diplomski rad i to u roku od godinu dana. U listopadu 2017. godine Brkiće je ponovno diplomirao kao stručni specijalist kriminalistike.

Bogaćenjem na tržištu dionica nitko se ne želi baviti

Index je otkrio i kako je Brkić zaradio na dionicama Plive. Tako je 2006. godine kao djelatnik u SOA-i s tada prosječnom mjesečnom plaćom od oko 9 tisuća kuna uzeo kredit od milijun kuna kod Karlovačke banke. Dan kasnije, 31. svibnja 2006. godine, s kreditom od milijun kuna, Brkić je kupio dionice Plive u iznosu od 1,016.600 kuna. Mjesec dana kasnije, točnije 6. srpnja, te iste dionice prodao je za iznos od 1,283.032 kune.

U samo mjesec dana Brkić, koji je u to vrijeme bio zamjenik načelnika odjela SOA-e za unutarnju kontrolu, na mešetarenju na burzi zaradio je 266.432 kune. S obzirom na Brkićev tadašnji posao i veliki kredit koji je podigao za kupnju dionica, postavljalo se pitanje je li raspolagao povlaštenim informacijama koje su mu omogućile solidnu zaradu u vrlo kratkom roku.

Čime se bavila SOA ako ne Plivom

Brkić je tada bio zamjenik načelnika odjela SOA-e za unutarnju kontrolu, a sigurnosne su službe u fokusu svog zanimanja u to vrijeme imale upravo Plivu. Naime, "preuzimanje neke kompanije od nacionalnog interesa je sigurnosno pitanje" pa se "služba", u kojoj je bio Brkić, bavila izradom izvješća za vladu o preuzimanju Plive. To je izvješće dostavljeno vladi na čelu s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom.

U tom vremenu u Veroni su se, 24. i 25. lipnja 2006., tajno sastali Sanader, predsjednik Uprave Plive Željko Čović te Miomir Žužul, a tema razgovora bila je prodaja Plive. Protuobavještajna agencija tada je sasvim sigurno imala ključne podatke o Plivi, procesu preuzimanja te tako i kretanju vrijednosti Plive na tržištu, no nitko se nije bavio pitanjem je li Brkić raspolagao povjerljivim informacijama, s obzirom na svoj tadašnji posao, kada je za toliko velik iznos, i to na kredit, kupio dionice Plive.

Kako smo provjerili kod DORH-a, ali i HANFA-e, nitko nije pokazao interes istražiti ovaj slučaj

Curenje informacija iz policije i nestali pa nađeni spis

Ove jeseni Brkića se povezivalo s curenjem informacija iz istrage o elitnoj prostituciji u 2011. godini. Prvo je tako utvrđeno da je zagubljen spis predmeta Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz 2011. godine protiv nepoznatog počinitelja, a vezano za curenje informacija. Nakon što je slučaj dospio u medije, napravljena je rekonstrukcija sadržaja spisa, a ponovno su ispitani pojedini svjedoci iz tog vremena. Na kraju je spis slučajno pronađen, a DORH je donio odluku kako informacije nisu curile preko Brkića.

No gotovo u isto vrijeme odvijala se afera SMS. U rujnu prošle godine uhićeni su bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić. Njih je Uskok teretio zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja osumnjičenima u postupcima koje je vodio USKOK. Riječ je o lažnoj SMS prepiski između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca, koja je trebala prikazati da je Cvitan vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza donese oslobađajuću presudu u slučaju Mamić i ostali. Varga je izradio i korespondenciju i za potrebe Ivice Todorića.

Brkić i službeno kao osumnjičenik

Curić, inače Brkićev kum, uhićen jer je Vargu telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje.

Nakon što su Varga i Curić sredinom ožujka pušteni iz pritvora, a DORH objavio detalje optužnice protiv njih dvojice u kojima se ne spominju čelnici HDZ-a, činilo se da je Brkić ponovno izvukao. No RTL je objavio da se Brkić od prošlog tjedna nalazi na popisu osumnjičenih osoba zbog predmeta Franje Varge. Brkića se tereti da je presretao računalnu poštu svoje žene Karmen. Osumnjičen je i njegov brat Jozo. Također ga se tereti da je presretao računalnu poštu preko Franje Varge za sebi jednu blisku žensku osobu.

Danas je protiv njih podignuta kaznena prijava od strane policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara