Otvorena predistraga protiv Milijana Brkića

Otvorena predistraga protiv Milijana Brkića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZAMJENIK predsjednika HDZ-a i potpredsjednik sabora Milijan Brkić na popisu je osumnjičenih osoba i to zbog predmeta Franje Varge, doznaje RTL.

>>Brkić prokomentirao otvaranje istrage protiv njega: "Cirkus ide dalje"

Varga je optužen u aferi SMS, a prije mjesec dana pušten je iz osječkog zatvora.

Brkić ispitan u USKOK-u

Doznaju kako je Brkić u svojstvu osumnjičene osobe ispitan u policijskom USKOK-u prije 11. travnja. 

Brkić se, prema njihovim informacijama, prvi put tako našao u ulozi osumnjičenika.

Optužen je da je preko Varge presretao računalnu poštu svoje supruge Karmen. Brkić na ta pitanja, kako RTL doznaje, nije htio odgovarati bez svojeg odvjetnika, pa se branio šutnjom.

Dodaju i kako je navodno samo rekao da je riječ o konstrukcijama. Veza u cijeloj priči bio je Blaž Curić, bivši vozač ministra Tolušića, ali i kum Milijana Brkića koji poznanstvo s njim nije krio nakon Curićevog uhićenja.  

Osumnjičen i Brkićev brat?

RTL dodaje i kako je u istom predmetu osumnjičen i Brkićev brat Jozo, također jer je preko Franje Varge presretao računalnu poštu za sebi jednu blisku žensku osobu. 

Brkić ni njegov brat nisu htjeli ništa komentirati pred kamerama. 

MUP se oglasio priopćenjem: Dva hrvatska državljanina počinila kaznena djela sprječavanja dokazivanja

Nedugo nakon objave vijesti o Brkićevom ispitivanju, MUP se oglasio priopćenjem.

“Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku, u suradnji s USKOK-om provode kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je dosadašnjim radom utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su dva hrvatska državljanina počinila kaznena djela "Sprječavanje dokazivanja", opisanog u čl.306.st.2.KZ-a, kao i pomaganje u sprječavanju dokazivanja u odnosu na sudski postupak koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv Z.M. i dr. Zbog navedenog protiv njih je USKOK-u podnijeta kaznena prijava. 

Tijekom navedenog kriminalističkog istraživanja došlo je i do kompromitacije posebnih dokaznih radnji te je policija nastavila svoj rad.

Također, tijekom provođenja navedenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici, pored ranije navedenih kaznenih djela, utvrdili postojanje osnova sumnje da su počinjena i druga kaznena djela, koja se gone po službenoj dužnosti, i to iz domene kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, na štetu više osoba. 

S obzirom na tajnost izvida nismo u mogućnosti iznositi više detalja, a kriminalističko istraživanje se nastavlja”, poručili su.

Varga optužen za izrađivanje lažne korespodencije

Vargu se optužnicom tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju "navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u RH "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika "Dinama" Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako "pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude", a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curić je optužen da je Vargi dostavljao potrebne podatke "u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba".

Nakon podizanja optužnice protiv Varge, Brkić je poručio kako "na žalost mnogih dušebrižnika" on nije obuhvaćen niti spomenut u optužnici.

"Kao što znate, na žalost mnogih dušebrižnika, niti sam obuhvaćen niti spomenut u optužnici. Razumijem da imate brojna pitanja jer i mene interesiraju odgovori na puno njih, ali nisam odvjetnik da bih bio upoznat s cijelim predmetom pa vam za sada ne mogu ništa komentirati", rekao je tada Brkić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara