Brodogradilište V. Lenac: Poduzete sve mjere zaštite okoliša

U BRODOGRADILIŠTU "Viktor Lenac" poduzete su sve mjere zaštite okoliša tijekom radova na doku 11 koji je ispred uvale Martinšćice postavljen potkraj veljače, kazao je danas na konferenciji za novinare voditelj Sektora za sigurnost i zaštitu okoliša tog brodogradilišta Miro Marušić.

Marušić je iznio stajališta brodogradilišta u vezi s prosvjedima predstavnika općine Kostrene koji drže da je dok moguća ekološka opasnost te da je protupropisno usidren izvan uvale Martinšćice.

Istaknuo je da je azbestni izolacijski materijal bio prisutan pri rekonstrukciji i obnovi doka, ali da nije opasan po zdravlje.

Dok 11 izgrađen je 1943. kada se azbest ugrađivao u takve objekte.

Tzv. fibrogena azbestna prašina nastajala je pri preinakama i popravkama, tj. postavljanju novih energetskih vodova u pregrade doka, kazao je Marušić. Nakon radova prikupljena su četiri prostorna metra azbestnoga materijala i pohranjena u plastične vreće na doku. Taj će otpad vjerojatno biti zbrinut u austrijskom odlagalištu. Troškovi sigurnog transporta i odlaganja azbesta u Austriji iznose oko 15.000 dolara, kazao je Marušić te dodao da kostrensko brodogradilište sada te troškove ne može podmiriti.

Komentirajući tvrdnju općine Kostrene da su, osim stanovnika, azbestom ugroženi i radnici, Marušić je rekao da su sve potrebne mjere zaštite na radu poduzete te da su izrađene sve potrebne isprave o postupanju s azbestom. Isti dok je i prije, dok ga nije kupio američki vlasnik, bio u funkciji, istaknuo je.

Marušić kaže da je kostrenski Odbor za zaštitu okoliša izviješćen o svim radovima na doku, ali da je "očito da se brodogradilištu ne mogu pronaći druge slabosti", te da se "svi prije izbora bave ekologijom".

Na novinarski upit je li brodogradilište izradilo studiju zaštite okoliša za poslovanje doka izvan uvale Martinšćice, Marušić je kazao da za to nema potrebe, da su pribavljene sve dozvole za rad te da se svi radovi izvode u okvirima standarda ISO 14001.

More oko doka za vrijeme radova na brodovima bit će zaštićeno branama, a brodogradilište se ne protivi da se stalno nadzire prisutnost azbesta u zraku, rekao je.

Odgovarajući na pitanje kada je općina Kostrena bila obaviještena da će dok biti smješten izvan uvale, Marušić je odgovorio da je to učinjeno prije oko tri godine.

Na upit od kada se azbest ne koristi kao izolacjski materijal u gradnji brodova i dokova, Marušić je rekao da se to u svijetu ne čini od 60-ih godina prošloga stoljeća.

Nakon konferencije novinari su obišli dok 11 i mjesto privremena uskladištenja azbesta, a na uvid im je, među ostalim, predočeno mišljenje Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja po kojemu za sidrenje doka nije potrebno ishoditi lokacijsku dozvolu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara