"Brodosplit" spreman ispuniti sve obveze što ih je postavila vlada

"BRODOSPLIT" je spreman ispuniti sve obveze što mu ih je postavila Vlada, t.j. Ministarstvo gospodarstva, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Nadzornog odbora splitskog brodogradilišta.

Predsjednik Nadzornog odbora Kolja Grisogono kazao je kako se nakon dvije godine novčanih teškoća i tragičnih događaja "Brodosplit" napokon konsolidirao te da je prošle godine, zahvaljujući Vladinim mjerama, poslovao pozitivno i predao pet novogradnja.

Po njegovim riječima od zadnjeg paketa Vladinih mjera u kolovozu 2002. "Brodosplit" nije iskazao nove gubitke te je unatoč opozivu sada već bivše Uprave, velikog požara i smrtnih slučajeva kooperanata ove godine predao tri novogradnje, sredinom srpnja predat će još jednu, a do kraja godine i petu, pa će potpuno ispuniti proizvodni program za 2003.

Istaknuo je kako je preustrojem utvrđen tehnološki višak 400 radnika za koje su, kad se realiziraju odobrena Vladina kreditna jamstva, osigurane otpremnine, dokup mirovine ili prekvalifikacija. Tako će se, kako se očekuje, već kraja ovoga mjeseca povećati omjer proizvodnih i neproizvodnih radnika 60 prema 40 posto. Istodobno, kazao je Grisogono, plaće se radnicima i kooperantima redovito isplaćuju kao i usluge dobavljačima opreme.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirko Grljušić, član Nadzornog odbora, izvijestio je da će se tvornica motora odvojiti i postati samostalno društvo s ograničenom odgovornošću, a preustrojem će sve djelatnosti koje ne spadaju u osnovnu brodograditeljsku djelatnost biti odvojene.

Na novinarske upite o smjenama domaćih uprava, koje bi trebali zamijeniti stranci, Grisogono je odgovorio da Nadzorni odbor predstavlja vlasnika, pa će se u skladu s njegovim odlukama i ponašati. Kazao je kako nije u redu da direktori brodogradilišta svojim plaćama jamče za moguće gubitke u poslovanju, istaknuvši kako postoji čitava piramida odgovornosti od Uprave do poslovođa.

Predsjednik Uprave Predrag Čudina najavio je da će Plan racionalizacije, dostavljen Vladi, ostvariti odlične rezultate jer je, po njegovu mišljenju, izvrsno izrađen. "Brodosplit" će, dodao je, do 2005. smanjiti financijske troškove što uključuje racionalizaciju materijalnih troškova, dokiranje, osiguranje, kooperacije te posebno troškove proizvodnje broda.

Kako očekuje, Vladina će državna jamstva biti realizirana ovih dana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara