Budiša podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika HSLS-a

DRAŽEN BUDIŠA danas je podnio neopozivu ostavku na dužnost predsjednika HSLS-a, priopćeno je iz te stranke.

U šturom priopćenju glavne tajnice HSLS-a Dorice Nikolić ne navode se razlozi zbog kojih je Budiša podnio ostavku niti ostale pojedinosti ove neočekivane odluke.

Naime, Budiša je nakon prvih neslužbenih rezultata parlamentarnih izbora, nezadovoljan izbornim neuspjehom koalicije HSLS/DC-a, najavio kako se neće ponovno kandidirati za predsjednika HSLS-a, ali i rekao kako ne želi podnositi ostavku jer će se Izborni sabor stranke održati 17. siječnja iduće godine.

Nezadovoljno izbornim neuspjehom stranke Županijsko vijeće HSLS-a Zagrebačke županije zatražilo je podnošenje ostavki cjelokupnog vodstva stranke, izuzev dvoje potpredsjednika koji su ušli u idući saziv Hrvatskog sabora - Đurđe Adlešić i Ivana Čehoka.

Istarski HSLS također je glavnim krivcem za izborni neuspjeh naveo vodstvo stranke, iako nije zahtijevao ostavke.

Veliko vijeće HSLS-a u subotu je, uz odluku da stranka uđe u poslijeizbornu koaliciju s HDZ-om, prihvatilo Budišino izvješće o radu stranke u kojemu je priznao odgovornost za loš izborni rezultat HSLS-a, a i ostali članovi stranačkog vodstva priznali su da su pridonijeli izbornom porazu.

Budišino političko izvješće jednoglasno je prihvaćeno nakon petosatne rasprave, koja je, kako su ocijenili neki sudionici sjednice, bila prilično burna.

Adlešić i Čehok bez komentara

Potpredsjednici Hrvatske socijalnoliberalne stranke (HSLS) Đurđa Adlešić i Ivan Čehok odbili su, nakon pregovora o koalicijskom sporazumu s mandatarom nove Vlade Ivom Sanaderom, komentirati današnju neopozivu ostavku predsjednika HSLS-a Dražena Budiše.

Potpredsjednica stranke Đurđa Adlešić izjavila je novinarima tek da joj je Budiša navijestio ostavku danas ujutro uoči pregovora s HDZ-om. Čehok je rekao da je Budiša dao ostavku iz osobnih razloga te da u ovom trenutku ne bi bilo primjereno ispitivati i istraživati koji su to razlozi.

Adlešić je nakon pregovora s HDZ-om izjavila da su pregovarali o koalicijskom sporazumu s HDZ-om, dodavši kako misli da će sporazum biti spreman za potpisivanje do kraja tjedna.

Naglasila je da HSLS ima loša iskustva s bivšom koalicijom i zato želi da sporazum bude što precizniji. Istaknula je kako su u HDZ-u našli sugovornika koji također želi da ugovor bude precizan gotovo do u tančine.

Adlešić je istaknula da danas nisu pregovarali o resorima u budućoj Vladi.

Budiša četiri puta bio biran za predsjednika HSLS-a

Dražen Budiša, koji je danas podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika HSLSa, četiri je puta bio biran za predsjednika HSLSa, prve registrirane oporbene stranke u Hrvatskoj osnovane početkom 1989. s Budišom na čelu. L

Osim Budiše, predsjednik HSLS-a u gotovo 15-godišnjem djelovanju stranke bio je jedino pokojni Vlado Gotovac, koji je pobijedio Budišu na 6. izbornom saboru stranke 1996.

No, koncem 1997. njih dvojica su se razišli i Gotovac početkom 1998. osniva LS, a Budiša ponovno postaje predsjednik HSLS-a.

HSLS u koaliciji sa SDP-om i još četiri stranke pobjeđuje na izborima 3. siječnja 2000. te u Hrvatskom saboru dobiva 24 zastupnika. Budiša se nedugo potom kandidira na izborima za predsjednika Republike, ali je, kao i 1992., pobijeđen u drugom izbornom krugu.

Podjele u HSLS-u oko glasovanja o povjerenju Vladi Ivice Račana zbog izručenja hrvatskih generala Haškom sudu u ljeto 2001. navele su Budišu da podnese neopozivu ostavku, a za obnašatelja dužnosti predsjednika HSLS-a izabran je Jozo Radoš kao jedini kandidat za tu dužnost.

No, na izbornom saboru stranke u veljači 2002. Budiša je premoćno pobijedio Radoša i ponovno postao predsjednik HSLS-a.

Nedugo potom dogodio se drugi raskol u HSLS-u kada su, nakon sukoba s vodstvom stranke, HSLS-ovi ministri Jozo Radoš, Goranko Fižulić, Andro Vlahušić i Hrvoje Kraljević, te zamjenik premijera Goran Granić podnijeli ostavke, a Alojza Tušeka Malo vijeće HSLS-a povuklo je s dužnosti ministra pomorstva, prometa i veza.

U ožujku prošle godine Budiša je imenovan zamjenikom premijera, a na Tušekovu dužnost i Fižulićevo mjesto ministra gospodarstva sjedaju HSLS-ovci Mario Kovač i Hrvoje Vojković.

No, nešto više od tri mjeseca nakon toga HSLS-ovci izlaze iz Vlade i vladajuće koalicije te ponovno prelaze u oporbu, nakon što su odbili u Saboru podržati Ugovor sa Slovenijom o nuklearki Krško.

Istoga dana premijer Račan podnio je ostavku, ali je nedugo potom ponovno izabran za premijera nakon što ga je u Saboru podržalo osam bivših HSLS-ovaca, uglavnom bivših ministara te stranke, koji su na čelu s Radošom krajem rujna prošle godine osnovali novu stranku - Libru.

Na proteklim parlamentarnim izborima HSLS je u koaliciji s DC-om osvojio tek tri zastupnika (HSLS dva i DC jednog), što je uzrokovalo velike turbulencije u stranci, koje su, kako se nagađa, i navele Budišu da podnese neopozivu ostavku.

Budiša je od kolovoza 1991. do veljače 1992. bio član Vlade demokratskog jedinstva kao ministar bez lisnice. U Sabor ulazi na izborima u kolovozu 1992., a još u dva navrata biran je za zastupnika.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara