Bugarin optužen zbog špijunaže za Rusiju, pušten je uz jamčevinu

Bugarin optužen zbog špijunaže za Rusiju, pušten je uz jamčevinu
Screenshot: YouTube

BUGARSKI tužitelji optužili su čelnika nevladine organizacije zbog špijuniranja za Rusiju u pokušaju da odvuče Bugarsku od zapadnih saveznika i približi je Moskvi. 

Bugarska, najvjerniji satelit Moskve u sovjetska vremena, sada je članica NATO-a i Europske unije, ali ima bliske kulturne i povijesne veze s Rusijom koja je i dalje njezin najveći opskrbljivač energijom. 

Tužitelji navode da je čelnik Nacionalnog pokreta rusofila, pedesetogodišnji Nikolaj Malinov, radio za ruski institut Strateške studije koji su većinom vodili bivši obavještajci te za rusku nevladinu organizaciju Dvoglavi orao od 2010. 

Ne smije napustiti zemlju

"Nikolai Malinov je optužen jer se stavio na raspolaganje stranim organizacijama i špijunirao za njih", rekao je novinarima zamjenik glavnog tužitelja Ivan Gešev. 

Malinov je pušten uz jamčevinu, ali ne smije napustiti zemlju, potvrdio je glavni tužitelj Sotir Tsatsarov. 

Tužitelji su pronašli dokument na ruskom jeziku koji govori o "potrebnom geopolitičkom preusmjeravanju Bugarske" koji je pripremio Malinov. 

Dodaju da se u dokumentu nalaze planovi Malinova o pokretanju internetske stranice, televizijskog kanala, utjecajnog instituta i političke stranke pomoću kojih bi se poticalo Bugare da formiraju pozitivnije stavove o Rusiji na temelju njihove zajedničke slavenske tradicije i pravoslavnog kršćanstva. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara