Časne sestre diljem svijeta optužuju svećenike za seksualno zlostavljanje

Časne sestre diljem svijeta optužuju svećenike za seksualno zlostavljanje
Foto: EPA

VATIKAN već dugo zna za seksualno zlostavljanje časnih sestara u Crkvi, ali nije ništa učinio kako bi ga zaustavio, objavio je Associated Press u analizi.

Otkriće da je istaknuti američki kardinal desetljećima seksualno zlostavljao djecu i odrasle sjemeništarce šokiralo je katolike diljem svijeta. Međutim, Vatikan već dugo zna da svećenici i biskupi zlostavljaju i časne sestre u Crkvi, pokazala je istraga Associated Pressa (AP).

>>Prvi put ikada katolički kardinal dao otkaz zbog optužbi za spolno zlostavljanje

"Pravila sam se da se to nije dogodilo"

AP je objavio da su slučajevi seksualnog zlostavljanja časnih sestara prijavljeni u Europi, Africi, Južnoj Americi i Aziji, što pokazuje da je problem globalan i sveprisutan, zbog nižeg statusa časnih sestara u Crkvi i njihove podređenosti muškarcima koji je vode.

U posljednje vrijeme časne sestre istupaju u javnost s optužbama za seksualno zlostavljanje. Žrtve su izjavile da crkveni vođe godinama nisu ništa poduzeli kako bi ga zaustavili, čak ni kada je veliko izvješće o problemu u Africi prijavljeno Vatikanu tijekom devedesetih godina.

"Zlostavljanje je u meni otvorilo veliku ranu. Pravila sam se da se to nije dogodilo", izjavila je jedna časna sestra za AP nakon skoro dvadeset godina šutnje. Opisala je kako ju je u 2000. godini svećenik kod kojeg je bila na ispovijedi silovao.

Zbog tog napada i napada drugog svećenika godinu dana poslije, časna sestra je prestala ići na ispovijed, osim kod svog mentora koji živi u drugoj državi.

"Nisu ništa učinili da bi zaustavili zlostavljanje"

Skupina časnih sestara iz Čilea ovog je tjedna na nacionalnoj televiziji opisala zlostavljanje koje su doživjele od svećenika i drugih časnih sestara te izjavila da njihovi nadređeni nisu ništa učinili da bi ga zaustavili.

Časna sestra u Indiji nedavno je policiji prijavila biskupa i optužila ga za silovanje, što bi prije godinu dana bilo nezamislivo. Slučajevi u Africi prijavljivani su nekoliko puta.

"Jako sam tužna što je trebalo ovoliko dugo da problem izađe u javnost, jer se zlostavljanje prijavljuje već dugi niz godina", izjavila je Karlijn Demasure, jedna od vodećih stručnjakinja za zlostavljanje u Crkvi.

"Kažnjavanje svećenika ovisi o lokalnim crkvama"

Vatikan je odbio odgovoriti AP-u na pitanje o mjerama koje su poduzete da bi se riješio globalni problem seksualnog zlostavljanja, kaznili počinitelji ili pružila pomoć žrtvama. Vatikanski službenik je izjavio da "kažnjavanje svećenika koji seksualno zlostavljaju časne sestre ovisi o vođama lokalnih Crkvi".

Službenik, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da se Crkva usredotočila na zaštitu djece, ali i ranjive odrasle osobe zaslužuju jednaku zaštitu.

"Žrtve moraju biti ohrabrene da prijavljuju zlostavljanje. Biskupi ih moraju shvatiti ozbiljno i pobrinuti se da svećenici koji su krivi budu kažnjeni", rekao je.

"Časne sestre pobace i po nekoliko puta"

Međutim, Demasure kaže da biskupi rijetko shvaćaju časne sestre ozbiljno: "Svećenici im mogu jednostavno reći da su časne sestre željele odnos." Demasure je opisala kako zbog zlostavljanja u Africi mnoge časne sestre ostaju trudne i zatim su prisiljene na pobačaj.

"Časne sestre pobace i po nekoliko puta, a svećenici plaćaju za to jer časne nemaju novca", rekla je Demasure.

"Individualne optužbe ne bi trebale blatiti cijelu Crkvu"

Oni koji prijavljuju zlostavljanje također često trpe posljedice. Svećenik Anthony Musaala iz Ugande napisao je u 2013. godini pismo lokalnom crkvenom vodstvu u kojem je naveo da postoje brojni slučajevi seksualnih odnosa između svećenika i časnih sestara. Musaala je bio suspendiran dok se nije ispričao, iako lokalne novine često objavljuju vijesti o seksualnim skandalima svećenika.

Nadbiskup John Baptist Odama izjavio je da individualne optužbe "ne bi trebale biti korištene za blaćenje cijele crkve". "Individualne slučajeve treba tretirati kao individualne slučajeve", rekao je.

Vatikan još uvijek ne komentira izvješća o zlostavljanju u devedesetim godinama

Izvješća o zlostavljanju tijekom devedesetih godina iznijeli su članovi Crkve visokim službenicima. Sestra Maura O'Donohue u 1994. godini je pisala o šestogodišnjoj istrazi u 23 države, koja je pokazala da je u samo jednoj kongregaciji čak 29 časnih sestara ostalo trudno.

O'Donohue je navela da svećenici smatraju časne sestre "sigurnim seksualnim partnerima jer se boje zaraze HIV-om od prostitutki ili drugih žena". Ta izvješća nikada nisu trebala izaći u javnost, ali U.S. National Catholic Reporter objavio ih je na internetu 2001. godine.

Vatikan još uvijek nije objavio je li išta učinio u vezi s tim izvješćima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara