Cijena nafte 127 dolara za barel - i dalje pada!

NADAJMO se da će posljednji podaci sa svjetskih burzi o dvodnevnom padu cijene nafte ispod 127 dolara za barel potrajati što duže.

U utorak je cijena nafte bila smanjena za dolara da bi uz današnje poslovanje njena cijena ukupno bila manja za 2,45 dolara po barelu koliko je bila pojeftinila na američkom tržištu. Tako je dosegla najnižu cijenu od 126,40 dolara za barel, a u utorak je ta cijena bila 128,85 dolara po barelu.

Na Londonskom tržištu cijena nafte pala je za 2,12 dolara, na 126,17 dolara za barel. Neki analitičari smatraju kako je prodaja, a s time i pad cijene, pokrenut zbog činjenice da Amerikanci manje voze. To potvrđuju i tjedna izvješća američkog ministarstva za energetiku koja pokazuju kako se Amerikanci manje voze i da je potražnja za benzinom sve manja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potražnja je ove godine u SAD-u definitivno manja nego prethodnih godina tijekom praznika", kazao je Tom Kloza, glavni analitičar za naftu pri Službi za informiranje o cijenama nafte.

Ako se ovakvi podaci nastave to bi značilo da će po prvi puta u povijesti kroz 17 godina potražnja za naftom biti u padu, a kako su SAD i Kina najveći potrošači energenata to bi uvelike utjecalo na cijenu nafte u svijetu.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara