Cijene dionica na Wall Streetu oštro pale

Cijene dionica na Wall Streetu oštro pale
Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu su cijene dionica oštro pale, više od 1,5 posto, jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio povećanjem carina na uvoz kineskih proizvoda

Dow Jones potonuo je 473 boda ili 1,79 posto, na 25.965 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,65 posto, na 2.884 boda, a Nasdaq indeks 1,96 posto, na 7.963 boda.

Trumpova prijetnja carinama

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od eskalacije trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio povećanjem carina na uvoz kineskih proizvoda.

U nedjelju je, naime, Trump objavio da će od petka SAD povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto jer se trgovinski pregovori odvijaju presporo. Poručio je, također, da će uskoro uvesti carine od 25 posto na kineski uvoz vrijedan još 325 milijardi dolara.

To je izazvalo šok na tržištima jer su još nedavno iz Washingtona i Pekinga stizale optimistične izjave o napretku trgovinskih pregovora.

Iz Washingtona su jučer poručili da je Kina odustala od nekih obveza na koje je ranije u pregovorima pristala, što je dovelo do Trumpove reakcije.

Ulagači nisu sigurni

Premda je kineska vlada objavila da se njezina pregovaračka ekipa ipak priprema za put u Washington na nastavak pregovora, ulagači više nisu tako sigurni da će trgovinski dogovor biti postignut tako skoro.

„Tjednima smo slušali o napretku u trgovinskim pregovorima i uvjeravanja da će dogovor biti postignut. No, sada je došlo do priličnog zaokreta u očekivanjima“, kaže Kate Warne, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u industrijskom i tehnološkom sektoru, koji su najviše osjetljivi na trgovinska pitanja.     

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,63 posto, na 7.260 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,58 posto, na 12.092 boda, a pariški CAC 1,60 posto, na 5.395 bodova.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara