Cijene nafte na najnižim razinama u posljednja tri mjeseca

Cijene nafte na najnižim razinama u posljednja tri mjeseca
Foto: Hina/EPA

CIJENE nafte na londonskom tržištu danas su skliznule na najniže razine u posljednja tri mjeseca pod utjecajem rasta američkih zaliha sirove nafte te zabrinutosti zbog slabe potražnje. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu u jednom je trenutku pala za 93 centa, na 71,23 dolara, što mu je najniža cijena od 17. travnja. Nedugo nakon toga se stabilizirala na 71,45 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 67,48 dolara, što znači da mu je cijena nedaleko od najniže u mjesec dana, od 67,03 dolara, na koliko se nakratko spustila u utorak. Cijene nafte padaju u proteklih tjedan dana jer su Saudijska Arabija i ostale članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija povećale proizvodnju, a i zato što su otklonjeni neki od poremećaja u isporukama. 

Dodatne pritiske na pad cijena izazvalo je najnovije izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo neočekivani rast američkih zaliha sirove nafte za više od 600 tisuća barela dnevno u tjednu zaključno s 13. srpnjem. Analitičari su očekivali pad zaliha za 3,6 milijuna barela. 

U fokusu tržišta izvješće američke uprave za energetiku

U fokusu tržišta prema kraju dana bit će najnovije izvješće američke uprave za energetiku (EIA). "Naftom se jutros trgovalo po nižoj cijeni pod utjecajem izvješća API-ja, dok će kretanje cijena u daljnjem trgovanju uglavnom ovisiti o izvješću EIA. Bude li pokazalo slične brojke, to bi tijekom poslijepodneva moglo izazvati dodatne pritiske na cijene", mišljenja je robni analitičar u banci ING Warren Patterson.

Brige investitorima počeo je zadavati i utjecaj trgovinskog sukoba SAD-a s trgovinskim partnerima, uključujući Kinu, na gospodarski rast i potražnju za energentima. Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine mogle bi zakočiti globalno gospodarstvo, smatraju analitičari u tvrtki BMI Research. "Gospodarski izgledi su uglavnom povoljni, no pojavilo se mnoštvo nepovoljnih čimbenika, ponajprije snažniji dolar, rastući inflatorni pritisci i slabija likvidnost. Usporavanje rasta trgovine pritisnut će fizičku potražnju za naftom."

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 70,38 dolara, što znači da je pala za oko 1,5 dolara u odnosu na dan ranije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara