Cijene nafte pale

Cijene nafte pale
Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 64 dolara nakon što su najnoviji podaci iz Kine pokazali pad izvoza u studenom, četvrti mjesec zaredom, raspirujući nervozu na tržištima u kontekstu trgovinskog rata Washingtona i Pekinga i zabrinutosti za globalnu potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,79 dolara. U istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 58,50 dolara.

Proizvođači dodatno ograničili opskrbu

Na kraju prošlog tjedna tržišta je ohrabrila odluka vodećih proizvođača o dodatnom ograničenju opskrbe, za 500 tisuća barela dnevno, na ukupno 1,7 milijuna barela dnevno, što odgovara 1,7 posto globalne opskrbe.

"Odluka kristalizira važan pomak u strategiji s pokušaja ispravljanja percipiranih dugoročnih neravnoteža kroz neodređene obaveze prema upravljanju kratkoročnim neravnotežama na fizičkom tržištu", napisali su u bilješci klijentima analitičari Goldman Sachsa.

Danas je tržišta 'prizemljio' jučer objavljeni podatak o padu kineskog izvoza u studenome, četvrti mjesec zaredom, za 1,1 posto na godišnjoj razini. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su njegov 1-postotni rast.

"Kina očito nije imuna ni na američke carine ni na dugotrajno usporavanje globalnog gospodarstva", konstatira Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Washington i Peking pokušavaju utanačiti trgovinski sporazum i okončati carine, ali pregovori traju već mjesecima, zakočeni prepirkom oko pojedinosti.


Čeka se sporazum s Pekingom

Peking se nada da će sporazum sa SAD-om biti postignut što je prije moguće, izjavio je u ponedjeljak pomoćnik kineskog ministra trgovine Ren Hongbin.

Cijene nafte danas su pale unatoč kineskim najavama na kraju prošlog tjedna da su spremni ublažiti svoje stajalište u pregovorima sa SAD-om, potvrđujući da odustaju od carina na dio uvoza američke soje i svinjetine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 65,24 dolara, što znači da je porasla 43 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara