Cijene nafte porasle drugi dan zaredom

Cijene nafte porasle drugi dan zaredom
Ilustracija: 123rf

CIJENE nafte u srijedu su na međunarodnim tržištima porasle drugi dan zaredom, nakon što je izvješće o američkim zalihama sirove nafte pokazalo veći pad nego što se očekivalo, ublaživši zabrinutosti oko prekomjerne ponude koje su pritiskale cijene posljednjih dana.

Barel nafte na londonskom tržištu jutros je poskupio 50 centi ili 0,7 posto, na 73,94 dolara, nakon što mu je u utorak cijena porasla za 0,5 posto. Cijena barela na američkom tržištu porasla je blagih pet centi, na 68,57 dolara, nakon što je u trgovanju dan ranije porasla gotovo jedan posto.

Smanjenje američke zalihe sirove nafte i goriva

Američke zalihe sirove nafte i goriva u prošlom su tjednu smanjene više nego što se očekivalo, pokazalo je izvješće Američkog instituta za naftu (API), objavljeno kasno sinoć. Zalihe sirove nafte pale su za 3,2 milijuna barela, u tjednu do 20. srpnja, na 407,6 milijuna barela, dok su analitičari očekivali pad za 2,3 milijuna.

U glavnom čvorištu za isporuke, Cushingu u saveznoj državi Oklahomi, zalihe sirove nafte smanjile su se za 808 tisuća barela. Zalihe benzina pale su za 4,9 milijuna barela, znatno više od oko 713 tisuća barela, koliko su procjenjivali analitičari.

"Cijene nafte porasle su nakon što je izvješće API-a pokazalo znatno veći pad zaliha nego što su analitičari očekivali", kazao je trgovac naftom u tvrtki OANDA Stephen Innes.

Takvo raspoloženje dodatno je poduprlo izvješće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o vrtoglavom rastu inflacije u Venezueli, čime se ograničavaju mogućnosti te zemlje da povećaju naftnu proizvodnju, dodao je Innes. "Proizvodnja nafte u Venezueli u lipnju se već strmoglavila na nove najniže razine u 30 godina, od 1,5 milijuna barela dnevno."

Odvojeno, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na službenim je stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 72,01 dolara, što znači da je za 16 centi bila viša nego dan ranije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara