Slažete platu sireva za goste? Ovo su najčešće pogreške koje mnogi ponavljaju
BOŽIĆ je pred vratima, a ako planirate impresionirati svoje prijatelje i obitelj, plata sa sirom je nepogrešiv odabir. Ipak, kako bi vaša plata bila savršena, potrebno je pripaziti na nekoliko ključnih detalja. Iako su sirevi glavne zvijezde, jednako su važni i dodaci koji ih prate, a neke je najbolje u potpunosti izbjeći. Portal Bon Appétit donosi nekoliko zlatnih pravila uz koja će vaša plata postati glavna tema svake zabave.
Što treba izbjegavati?
Prvi savjet web urednice Bon Appétita, Carey Polis, jest da se riješite svih aromatiziranih sireva. Bilo što s dodanim okusima odvratit će pažnju od onoga što je najvažnije - autentičnog okusa samog sira. Također, važno je ne pretjerivati s količinom. Iako se čini da će bogatstvo izbora impresionirati goste, pretrpana plata može djelovati kaotično i zbunjujuće. Umjesto toga, ograničite se na četiri do pet različitih vrsta sira, ovisno o broju gostiju.
Pobrinite se za raznolikost
Ključ uspjeha je u raznolikosti okusa i tekstura. Kombinirajte, primjerice, snažan i mrvičast cheddar, kremasti brie te kozji sir za intenzivniju notu. Tako ćete osigurati da svatko pronađe nešto za sebe.
Temperatura je presudna
Jedna od najčešćih pogrešaka je posluživanje sira izravno iz hladnjaka. Okusi će biti znatno bogatiji i puniji ako sir prije posluživanja odstoji na sobnoj temperaturi. Stoga, izvadite ga iz hladnjaka otprilike sat vremena prije dolaska gostiju.
Dodatke poslužite odvojeno
Kada je riječ o dodacima poput džemova i umaka, nikada ih nemojte prelijevati preko sira. Poslužite ih u zasebnim zdjelicama. Na taj način omogućit ćete gostima da sami istražuju i kombiniraju okuse po vlastitoj želji, umjesto da im namećete svoj izbor.