CNN: Mugabe pristao na uvjete ostavke, otkazno pismo je sastavljeno

CNN: Mugabe pristao na uvjete ostavke, otkazno pismo je sastavljeno
Screenshot: CNN
 
PREDSJEDNIK Zimbabvea Robert Mugabe složio se s uvjetima svoje ostavke i njegovo otkazno pismo je sastavljeno, javlja CNN.
 
Izvor upoznat s pregovorima između zloglasnog predsjednika i veterana koji su vojnim udarom preuzeli vlast u državi izjavio je da su "generali popustili mnogim Mugabeovim zahtjevima", uključujući one za potpuni politički imunitet za njega i suprugu Grace. Također će im biti dozvoljeno zadržavanje svih privatnih posjeda.
 
Prema CNN-ovom izvoru, cilj Mugabeovog obraćanja javnosti u nedjelju, u kojem se činilo da se predsjednik odupire odlasku s vlasti, bio je osigurati da vođa veterana javno proglasi vojni udar ustavnim postupkom.
 
Da bi ostavka postala službena, otkazno pismo prvo mora biti poslano predsjedniku parlamenta, dodao je izvor.
 
"Govor je generalima pružio pravnu zaštitu"
 
Mugabe je u nedjelju šokirao Zimbabve kada je u govoru odbio reći odstupa li s vlasti. Njegova stranka dala mu je 24 sata za ostavku ili opoziv. Tisuće građana izašle su na ulice u subotu kako bi pozvale na njegovu ostavku, ali on je u govoru naveo da će voditi skup svoje stranke Zanu-PF za nekoliko tjedana.
 
Jedan od promatrača izjavio je za CNN da vjeruje kako je Mugabeov govor napisan u dogovoru s generalima: "Teško je zamisliti da generali nisu znali što je u njegovom govoru", rekao je Piers Pigou iz Međunarodne krizne skupine.
 
"Govor je generalima pružio pravnu zaštitu jer je Mugabe odmah na početku rekao da se ne radi o državnom udaru, već su vojnici djelovali zbog zabrinutosti oko stanja u državi", izjavio je Pigou.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara