Crni dan na burzi u Hong Kongu, dionice dramatično padaju zbog nasilja

Crni dan na burzi u Hong Kongu, dionice dramatično padaju zbog nasilja
Foto: EPA

SVE veća eskalacija nasilja u Hong Kongu, i na strani policije i na strani prosvjednika, izazvala je najgori pad burzovnog indeksa u jednom danu od kolovoza.

>> Kaos u Hong Kongu: Policija puca pravim mecima, jedan čovjek zapaljen

S večernjim zatvaranjem burze, index Hang Senga (HSI) bio je za 2.6% niži nego na otvaranju.

Posebno su teško pogođene dionice nekretninskih tvrtki, poput Swire Pacifixa, Wharf Real Estatea, Sun Hung Kai Propertiesa i New World Developmenta, koje su pale za više od 4%.

I druge istočnoazijske burze danas su bile u padu, a razloge treba tražiti u zbunjenosti investitora oko trgovinskih odnosa Kine i SAD-a, piše CNN.

Prosvjednik upucan, protuprosvjednik zapaljen

Do pada burzovnog indeksa došlo je uslijed šokantnog nasilja na ulicama Hong Konga, gdje prosvjedi bjesne već nekih šest mjeseci, javlja CNN.

Prometni policajac upucao je 21-godišnjeg prosvjednika i ispalio još dva metka prema prosvjednicima u istočnom dijelu Hong Konga. Na videosnimkama koje su objavili lokalni mediji vidi se ranjeni prosvjednik kako leži u lokvi krvi. Prosvjednik je odvezen u bolnicu, a nakon operacije je i dalje u kritičnom stanju. 

U drugom dijelu grada, muškarac koji se suočio s grupom prosvjednika poliven je zapaljivom tekućinom i potom zapaljen, što je također snimljeno. Kako pišu lokalni mediji, razlog su prepirke oko nacionalnog identiteta.

Prosvjedi su prekinuli i javni prijevoz kroz grad, budući da su prosvjednici blokirali ceste i nekoliko linija metroa. 

Višemjesečni prosvjedi izazvali su i prvu recesiju u ovom autonomnom gradu državi, formalno pod suverenitetom Kine, u deset godina.  

Prosvjednici ne misle odustati bez ispunjenja zahtjeva

"Prosvjedi su zadali velik udarac našem gospodarstvu", kazao je krajem prošlog mjeseca ministar financija Paul Chan, dodajući da preliminarne procjene GDP-a za treći kvartal pokazuju pad dva prethodna tromjesečja, što upozorava na tehničku recesiju.

Podsjetimo, prosvjedi su započeli zbog kontroverznog zakona o izručenju građana autonomnog Hong Konga Kini, koji je nedavno i formalno povučen

No povlačenje zakona u međuvremenu je postalo samo jedan od pet zahtjeva koje su naveli prosvjednici. Čelnica administrativne regije Hong Kong Carrie Lam poručila je pak prosvjednicima da na druge zahtjeve poput općeg biračkog prava i oprosta za sve optužene za stvaranje nereda nema utjecaja jer su izvan njene domene. 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara