Dan sjećanja na holokaust i svečano proglašenje pravednika među narodima

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i športa u suradnji s Vijećem Europe i Zavodom za školstvo priredit će 27. i 28. siječnja u Zagrebu stručni seminar "Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti" i "Učenje povijesti 20. stoljeća".

Seminar se održava, kako je priopćeno, u povodu prvog obilježavanja Dana sjećanja na holokaust u Hrvatskoj.

Na početku seminara bit će održana svečanost proglašenja Pravednika među narodima, priznanja koje dodjeljuje izraelska država osobama koje su u tijeku holokausta izložile opasnosti vlastiti život spašavajući Židove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pravednicima među narodima bit će proglašeni Ana Jakić, Joza Jagodić, Olga Neumann, Vera Oberiter, Ludvik Valentinčić i Dane Vuković.

Svečanost proglašenja Pravednika među narodima održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića.

Diljem svijeta više od 19.000 ljudi dobilo je počasni naslov Pravednik među narodima, a među njima je više od 90 Pravednika iz Hrvatske.

Gradski ured za kulturu i Zagrebačko kazalište mladih zajednički će obilježiti Dan sjećanja na holokaust. Tom prigodom govorit će Slavko Goldstein i ravnatelj ZeKaeM-a Slobodan Šnajder, čitati lirika Ilije Jakovljevića te prikazati jedna scena iz Šnajderove nove drame "Peto evanđelje", koje će hrvatska praizvedba biti 2. travnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara