Deepwater Horizon - "Bušotina iz noćne more"

Tekst: J.D.
Foto: AFP


BRITISH Petroleum je poduzeo mjere kako bi srezao troškove na naftnoj platformi Deepwater Horizon u tjednima koji su vodili do početka katastrofe u Meksičkom zaljevu, jer se redao jedan problem za drugim, a jedan je inženjer zbog toga bušotinu nazvao "bušotinom iz noćnih mora", pokazuju danas objavljeni interni dokumenti.

Komentar o bušotini iz noćnih mora BP-ovog inženjera Briana Morela došao je u e-mailu 14. travnja, samo šest dana prije nego što je došlo do eksplozije u kojoj je poginulo 11 radnika i koja je označila početak najveće naftne katastrofe u američkoj i jedne od najvećih u svjetskoj povijesti.

Serija propusta

Sporni e-mail je jedan od desetaka internih dokumenata koje je objavio Odbor za energiju i trgovinu Predstavničkog doma američkog Kongresa, koji istražuje eksploziju i njene posljedice.

U pismu upućenom glavnom izvršnom direktoru BP-a Tonyju Haywardu, zastupnici Henry Waxman i Bart Stupak zabilježili su najmanje pet sumnjivih odluka britanske tvrtke u danima koji su prethodili katastrofi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zajednička značajka svih tih odluka je da su rezali troškove nauštrb sigurnosti. Čini se da je BP opetovano donosio odluke koje su povećavale rizik eksplozije kako bi uštedio vrijeme i novac. Ako je to ono što se dogodilo, BP-ova nemarnost i neopreznost imale su jak utjecaj na Zaljev, njegove stanovnike i radnike na platformi", naveli su u pismu dugom 14 stranica Waxman i Stupak.

Pismo navodi seriju pitanja na koje će Hayward morati odgovarati kad se u četvrtak pojavi pred Stupakovim pododborom, što će mu biti prvo svjedočenje u Kongresu od početka krize.

Kako uštedjeti nauštrb sigurnosti

Navodi se kako se tvrtka odlučila zadnji dio posla na platformi odraditi u jeftinijoj verziji da bi uštedjela sedam do deset milijuna dolara i nešto vremena. Tu su možda kompromitirali sigurnost.

U kratkoj izmjeni e-mailova Morel i njegov kolega Richard Miller razgovarali su o zadnjim promjenama. "Mogli bismo pokrenuti platformu za dva do tri dana. Oprosti što te ovako kasno obavještavam, ovo je bušotina iz noćnih mora zbog koje se svi nerviraju".

Waxman i Stupak su također rekli da je BP očigledno zanemario savjet svog podizvođača, tvrtke Halliburton, oko konačnog cementiranja izvora. BP je odbio Halliburtonov savjet o osiguranju konačnog kućišta od cementa zato što je taj prijedlog bio skuplji i dugotrajniji, a nisu ni proveli konačnu promjenu čvrstoće cementa, koja bi trajala devet do dvanaest sati.

BP usto navodno nije pustio da isplaka za bušenje cirkulira 12 sati, što je moglo pomoći pri otkrivanju džepova plina koji su kasnije i doveli do eksplozije. BP nije komentirao navode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara