DEL PONTE NEZADOVOLJNA SURADNJOM S ICTY-EM

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izrazila je danas u Beču nezadovoljstvo suradnjom država na prostoru bivše Jugoslavije s Haškim sudom.

"Potrebna je veća politička volja te bolja suradnja s Haškim sudom inače nećemo moći zatvoriti vrata Suda do 2010. godine", rekla je Carla del Ponte na konferenciji za novinstvo u utorak u Beču, gdje će poslijepodne sudjelovati na izvanrednom zasjedanju Stalnog vijeća OESS-a.

Na novinarski upit dijeli li mišljenje njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, koji je rekao da neizručenje generala Gotovine ne bi smio biti uvjet Republici Hrvatskoj za ulazak u EU, te da je Schroeder uvjeren da hrvatska Vlada nema informacija gdje je Gotovina, Del Ponte je odgovorila da se ona naravno s time ne slaže te da je bila vrlo iznenađena Schroederovom izjavom.

Kazala je da će razgovarati sa Schroederom da bi mu "objasnila kako je za Hrvatsku krajnje vrijeme da izruči Gotovinu". Također je rekla da to mora biti uvjet da Hrvatska uđe u EU, dodavši "inače nećemo nikada doći do Gotovine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Del Ponte je izjavila kako ima pouzdane informacije da se to može učiniti. "Svi se slažemo, a i moje je mišljenje da RH mora ući u EU, ali...najvažniji uvjet je da izruči Gotovinu'", kazala je Carla del Ponte novinarima.

Ona je naglasila da Srbija i Crna Gora i Republika Srpska umjesto da surađuju opstruiraju rad Suda. Od 21 optuženog koji su u bijegu, sedam ih je u Srbiji, ustvrdila je ona napominjući da je Ratko Mladić u Srbiji, a Radovan Karadžić u Republici Srpskoj. Beograd ne samo da ne surađuje sa Sudom nego odbija pristup arhivima i dokumentima koji su važni za procesuiranje zločina u BiH i u Hrvatskoj, rekla je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

Carla del Ponte je također kazala da je na Kosovu vrlo teško dobiti svjedoke jer se boje za svoje obitelji ako svjedoče na sudu, zaključivši da je stanje za svjedoke na Kosovu vrlo opasno.

(Hina) spđ

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara