Del Ponte poziva Karadžića na dragovoljnu predaju

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte potvrdila je u utorak kako se razmatra mogućnost da se suđenje generalu Rahimu Ademiju prepusti hrvatskom pravosuđu ali je istaknula kako nikakva konačne odluka o tome nije donesena.

"Ta se mogućnost trenutačno isputuje", kazala je Del Ponte tijekom posjeta Sarajevo odgovarajući na novinarsko pitnje o tome jesu li utemeljene tvrdnje da bi "slučaj Ademi" mogao biti procesuiran u Hrvatskoj.

Del Ponte je istaknula kako mogućnost prepuštanja nekih slučajeva domaćem pravosuđu nije vezana samo za Hrvatsku nego i za BiH te da je prije donošenja konačnih odluka potrebno obaviti ozbiljne analize.

Glavna tužiteljica ICTY-a koja se nalazi u jednodnevnom radnom posjetu BiH potvrdila je u Sarajevu kako će sve istrage koje se sada planiraju i provode u Den Haagu biti dovršene do kraja 2004. godine a nakon toga ratne bi zločine nastavile istraživati domaće pravosudne institucije.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je tužiteljica Del Ponte informirala predstavnike vlasti BiH da se tekuće istrage u Den Haagu odnose na trideset optuženika. On je također najavio kako bi pravosuđe u BiH odnosno posebni odjel za ratne zločine pri Sudu BiH mogli biti pripravni preuzeti neka suđenja i istrage od ljeta naredne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čović je kazao i kako do kraja godine u Den Haagu nastavlja raditi ured koji se bavi tzv. Rimskim pravilima puta odnosno provjerava slučajeve ratnih zločina koje pokreće pravosuđe u BiH. Od naredne godine aktivnosti tog ureda također bi trebale biti prebačene u BiH.

"Mi smo kazali tužiteljici Del Ponte kako će BiH učiniti sve da svi osumnjičeni za ratne zločine budu izvedeni pred lice pravde", kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Sama Carla del Ponte u izjavi za novinare kazala je kako želi uputiti posebnu poruku najtraženijem bjeguncu Radovanu Karadžiću. "Vrijeme mu je (Karadžiću) da se dragovoljno preda. Ja ga očekujem u Den Haagu no spremna sam ga i pokupiti gdje god da se nalazi jer on zna da više nema vremena za skrivanje", kazale je Del Ponte.

Odgovarajući na pitanje znači li to kako ne vjeruje da je Karadžića moguće uhititi pa ga stoga poziva na predaju De Ponte je kazala kako NATO puno radi na privođenju bivšeg vođe bosanskih Srba što će, prije ili kasnije, dovesti do njegova uhićenja.

"Postoji politička volja da se Karadžića uhiti", kazala je Del Ponte dodavši kako je ta spremnost sada izrazito jaka za razliku od prethodnog razdoblja kada je bila "slaba".

Carla del Ponte u Sarajevu je razgovarala i sa zamjenikom Visokog predstavnika za BiH Donaldom Haysom te članovima Vijeća ministara BiH a sastala se i sa predstvnia udruge majki Srebrenice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara