Divjak: U kurikularnu reformu bit će uložene dvije milijarde kuna

Divjak: U kurikularnu reformu bit će uložene dvije milijarde kuna
Foto: Pixsell/Tomislav Miletic

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je kako će u kurikularnu reformu, čija cjelovita provedba započinje sljedeće jeseni, biti uloženo dvije milijarde kuna, odnosno prosječno 1,5 milijuna kuna za svaku školu.

"Ukupno u tri godine, što iz Europskog socijalnog fonda, što iz Europskog fonda za regionalni razvoj i jedan dio iz državnog proračuna, osiguravamo dvije milijarde za samu reformu, i to općeg obrazovanja bez strukovnog. To znači u prosjeku 1,5 milijuna kuna za svaku školu", poručila je ministrica u Splitu na predavanju ravnateljima osnovnih škola iz četiriju dalmatinskih županija: Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Šibenske.

Divjak je tim predavanjem počela turneju "Škola za život" na kojoj će, kako je rekla, u sklopu priprema za početak provedbe kurikularne reforme u sljedećih manje od mjesec dana posjetiti još šest gradova diljem Hrvatske. Istaknula je kako su ove dvije milijarde kuna "ozbiljan novac" koji će biti namijenjen za edukaciju, nabavku besplatnih udžbenika te školsku opremu.

Svakom nastavniku laptop, svakoj učionici projektor, pametna ploča ili interaktivni ekran 

"To znači da će svaki nastavnik koji ulazi u reformu imati svoje prijenosno računalo, svaka učionica barem projektor, ako ne i pametnu ploču ili interaktivni ekran. Jednako tako, opremit ćemo i područne škole, svima osigurati edukaciju. U tom smislu sada treba jako puno raditi zajedno s osnivačima (škola) i posebno s ravnateljima da se sve stavi u funkciju", naglasila je.

Ministrica je kazala kako će na turneji "Škola za život" poseban naglasak biti na tome kako osigurati da škole preuzmu aktivnu ulogu, a ravnatelji kao oni koji su zaduženi za škole.

"Ravnatelji u suradnji s osnivačem škole i Ministarstvom znanosti i obrazovanja trebaju osigurati uvjete za uvođenje kurikularne reforme u sve škole od jeseni. To znači da moraju voditi brigu da određeni nastavnici obave edukaciju, da oprema koja dolazi u škole bude na vrijeme instalirana, da učenici dobiju udžbenike za koje će se iz državnog proračuna osigurati sredstva te da postavljaju prava pitanja u pravo vrijeme", istaknula je Divjak.

Na turneji će se, dodala je, održavati tehnički sastanci, na kojima će prije svega ravnatelji škola imati priliku od nje kao ministrice osobno točno čuti koji su planovi, što im je već dostavljeno u škole, što će biti do jeseni, koje su njihove zadaće, a koje su zadaće osnivača škola, gdje Ministarstvo već sada preuzima dobar dio odgovornosti u toj pripremi. 

Pripreme za reformu velik su posao u kojem se mora raditi zajedno

Naglasila je da su pripreme za reformu velik posao u kojem se mora raditi zajedno, pa je i cilj sastanaka na turneji da se nađu odgovori na sva teška pitanja, "bez isprike", napominjući da u Hrvatskoj još nije bilo ovakvog obuhvata, ni reformskog ni ulaganjima u škole.

Divjak je ustvrdila kako je osnovna ideja kurikularne reforme ta da učenik bude aktivan i kompetentan za izazove 21. stoljeća, ali i da se pritom osnaže škole, ravnatelji i nastavnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara