Dječja poliklinika u Zagrebu godišnje obradi 100 seksualno zlostavljane djece

Dječja poliklinika u Zagrebu godišnje obradi 100 seksualno zlostavljane djece
Foto: HINA

U ZAGREBAČKOJ Poliklinici za zaštitu djece i mladih u proteklih 16 godina pomoć je dobilo gotovo 18.000 djece i njihovih obitelji, od čega je gotovo polovina izvan Zagreba jer drugi gradovi nemaju takvu ustanovu, istaknula je u srijedu ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander.

Na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana obitelji Buljan Flander je poručila da stručnjaci, ali i svi ostali građani, imaju zakonsku i moralnu dužnost štititi djecu, posebno onu koja pate. 

Uz podršku Grada Zagreba kao osnivača, Poliklinika je počela djelovati kao specijalizirana ustanova za zlostavljanu, zanemarenu i traumatiziranu djecu u doba kada djeca nisu imala mjesto na kojem mogu dobiti punu podršku i zaštitu. U prvo vrijeme dolazilo im je 900 do 1000 djece godišnje, a lani su imali više od 1500 djece u obradi i preko 500 djece iz prijašnjih godina.

Zagrebačka Poliklinika je jedina zdravstvena ustanova u Europi koja nudi usluge ispitivanja djece za potrebe suda kao važan segment pravosuđa prilagođenog djeci. Buljan Flander je podsjetila da je 2008. Poliklinika dobila svjetsko priznanje za najbolji multidisciplinarni tim, a 2010. je predstavljena UN-u i Vijeću Europe kao primjer dobre prakse u zaštiti djece.

Godišnje 300 djece žrtava nasilja i 100 seksualno zlostavljane djece

Istaknula je kako su lani imali 300 djece žrtava ili svjedoka obiteljskog nasilja, a u prosjeku godišnje imaju i 100 djece koja su seksualno zlostavljana.

U Polikliniku dolazi povećan broj djece zato što su proširili svoju djelatnost i na djecu koja nisu zlostavljana i zanemarena, a jedan od čimbenika je i to što se roditelji sve manje stignu baviti djecom. Buljan Flander kaže kako je neki dan pročitala da roditelji s djecom provedu svega osam minuta dnevno.

Predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić istaknula je kako su u Poliklinici prvi počeli raditi "forenzički intervju" sa zlostavljanim djetetom, koje je u zasebnom prostoru s posebno educiranim stručnjakom moglo razgovarati bez gledanja svog počinitelja.

"Bez Poliklinike i stručnih osoba koje znaju raditi forenzički intervju nećemo saznati istinu i pronaći uzroke zašto se dijete, recimo, loše ponaša. Često je maloljetnički delinkvent žrtva koju nismo prepoznali u njegovoj ranoj životnoj dobi i nismo primijenili sve što smo mogli", kaže Petö Kujundžić.

Predstavnica Roditeljskog odbora Poliklinike Berislava Picek pozvala je roditelje da osluškuju svoju djecu i kada ne govore, da gledaju njihovo ponašanje i promatraju neverbalnu komunikaciju te da se ne boje ako primijete probleme s kojima se oni kao roditelji ne mogu nositi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara