Đukanovićeva banka postaje žrtva svjetske krize?

Đukanovićeva banka postaje žrtva svjetske krize?

CENTRALNA BANKA CRNE GORE je zavela izvanredne mjere u "Prvoj banci Crne Gore", koju kontrolira obitelj premijera Đukanovića, javlja Deustche Welle.

Prema informacijama dopisnika te njemačke medijske kuće, naložena je smjena cjelokupne uprave banke te zabranjena je dalja dodjela kredita.

Prema članku koji je Deutsche Welle objavio na svojoj stranici, komplikacije u "Prvoj banci" su se dale naslutiti iz činjenice što je dionice u njoj prije pet mjeseci prodao Svetozar Marović, potpredsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši predsjednik Državne Zajednice Srbije i Crne Gore.

Prethodno je Marović, uz premijera Mila Đukanovića, dionice ove banke kupio u procesu njene dokapitalizacije po gotovo šest puta nižim cijenama nego što su u tom trenutku one vrijedile na tržištu.

S takvim dioničarima i podrškom države, !Prva banka" je od lokalne "Nikšićke banke" za dvije godine postala nezaobilazna financijska institucija u Crnoj Gori. Njena aktiva je od 2006. porasla za čak 18 puta, a gotovo isto toliko su narasli i depoziti.

Banka je masovno odobravala kredite građanima, posebno osobama bliskim vlastima koji su tim novcem kupovale nekretnine ili trgovale na burzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ovih dana tržište dionica i nekretnina doživljava krah, pa je razumljivo da ova banka sada ima problema s likvidnošću.

Skupština Crne Gore je u srijedu, na prijedlog Centralne banke, po hitnom postupku usvojila "Zakon o mjerama za zaštitu bankarskog sektora", koji se, uglavnom, odnosi na "Prvu banku", s obzirom da su sve ostale značajnije financijske institucije u Crnoj Gori u stranom vlasništvu.

Komentirajući cijeli slučaj za Deutsche Welle, ekonomistica Mila Kasalica je rekla kako je potez vlasti opravdan jer se banke moraju osigurati "kao predvodnik promjena i gospodarskog rasta". Goran Đurović iz oporbenog Pokreta za promjene drži da je u pitanju "klasični sukob interesa" te da je "paradoksalno" da "premijer državnim novcem pokriva gubitke vlastite banke".

Deutsche Welle također prenosi izjave iz Udruženja banaka Crne Gore, gdje se spominje kako je "Prvoj banci" potrebna financijska injekcija od 250 milijuna eura. Također se spominju pregovori s obitelji Al Nahijan iz Abu Dabija koja bi trebala kupiti 41 posto dionica banke.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara