Ivan Račan: Prvo zasjedanje Sabora i konstituiranje nove Vlade moguće je i prije Božića!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

IVAN RAČAN, kandidat Kukuriku koalicije i sin Ivice Račana, komentirao je razgovarajući sa svojim Facebook prijateljima kako je moguće da prvo zasjedanje Sabora i konstituiranje Vlade bude i prije Božića! Naglasio je da je to moguće ako Kukuriku osvoji više od 76 mandata, a osvojit će i dosta više, pokazuju rezultati od jutros.

Račan se svojim prijateljima zahvalio na podršci riječima: "Hvala! Vrijeme je za partiju šaha koja još nije odigrana!"

Kada će Milanović predati liste?

Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a, prvog čovjeka Kukuriku koalicije i pobjednika parlamentarnih izbora, samo još zakonom propisana procedura dijeli od ulaska u Banske dvore. Nakon što završi s proslavljanjem izborne pobjede i davanjem intervjua za medije, Milanović će od predsjednika Ive Josipovića zatražiti mandat za sastavljanje buduće vlade.

Predsjednik Republike, naime, temeljem svojih ustavnih ovlasti raspisuje parlamentarne izbore, saziva prvu konstituirajuću sjednicu, te povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja uživa povjerenje većine saborskih zastupnika. Prije četiri godine tadašnji predsjednik Stjepan Mesić bio je suočen s problematičnom odlukom, s obzirom da su i Sanader i Milanović proglasili izbornu pobjedu. Josipović neće imati takvih problema.

Prvo zasjedanje Sabora do Božića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, za natpolovičnu većinu u Hrvatskom saboru potrebno je skupiti 76 ruku, a Kukuriku koalicija će, prema dosadašnjim rezultatima, imati 80 plus jedan mandat. Milanović će već ovoga tjedna predati Ivi Josipoviću liste, te bi do kraja tjedna trebali znati tko će biti u novoj vladi.

Procedura primopredaje vlasti

Na snagu zatim stupaju odredbe iz Zakona o primopredaji vlasti, koja se provodi nakon konstituiranja Sabora i sastavljanja Vlade. Slovo zakona kaže da je Vlada kojoj prestaje mandat dužna izvijestiti Vladu koja stupa na dužnost, o stanju i problemima u obavljanju poslova iz ovlasti Vlade. Također, svaki član Vlade kojoj prestaje mandat, mora detaljno izvijestiti svoje nasljednike o stanju i problemima u područjima iz djelokruga tijela kojim su upravljali.

To uključuje i podnošenje posebnog izvješća o preuzetim obavezama koje do dana primopredaje vlasti nisu podmirene. Danom stupanja na dužnost Vlade, ista dobiva ovlasti za imenovanje tajnika Vlade, državnih tajnika,  ravnatelja državnih upravnih organizacija, glavnoga državnog rizničara, ravnatelja agencija Vlade i ravnatelja zavoda koje imenuje Vlada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara