Don Damir Stojić: Vjera od žene traži da obavlja svoje staleške dužnosti

Don Damir Stojić: Vjera od žene traži da obavlja svoje staleške dužnosti
Foto: Hina, Screenshot: Bitno.net

"MOŽEMO li ikad pretjerati s vjerom?" naslov je članka na portalu Bitno.net. Odgovor na to pokušao je dati don Damir Stojić. Stojić u tekstu daje primjer žene te navodi kako vjera od nje traži da ispunjava svoje staleške dužnosti.

"Vjera od nas traži potpuno predanje, kako bismo postigli savršenstvo ljubavi po primjeru Isusa Krista. Stoga u vjeri ne možemo pretjerati u smislu da se predamo Bogu previše ili da postanemo previše sveti. To nije moguće", piše don Stojić.

"Međutim, moguće je krivo se predati Bogu, odnosno uložiti previše vremena i truda u nešto što Bog zapravo od nas ne želi, iako ono što činimo izgleda pobožno. To može izgledati kao pretjerivanje u vjeri, ali zapravo se samo radi o pretjerivanju u vršenju vlastite volje, iako i sama ta osoba može biti krivo uvjerena da vrši volju Božju.

Primjerice, ako udana žena s troje djece zanemaruje obitelj i dom zato da bi dnevno izmolila desetak pobožnosti, to nije pretjerivanje u vjeri, nego jednostavno grijeh. Vjera od te žene traži da na prvom mjestu obavlja svoje staleške dužnosti. Prema tome vjera nije tu ništa kriva, nego pogrešno shvaćanje vjere", piše svećenik koji je od ranije poznat po sličnim izjavama.

Niz kontroverznih izjava

Stojić je, primjerice, jedan od zaslužnih za gostovanje ultrakonzervativne američke spisateljice Judith Reisman koju dio liberalnog američkog tiska naziva "kraljicom mržnje" prema LGBT zajednicama. Don je aktivno sudjelovao u organiziranju i zagovaranju referenduma o ustavnoj definiciji braka, a u travnju 2014. godine je za hrvatsku javnost manje-više doslovno ponovio izjavu američkog republikanskog zastupnika Todda Akina rekavši da "silovane žene ne mogu zatrudnjeti."

Stojić je 2014. godine održao i božićnu misu šatorašima, kada je zaključio da "rat još nije gotov". "Vi ste prije 20 i više godina stali na braniku naše domovine i branili nas. Branili smo vanjsku granicu Hrvatske i znali smo tko puca, odakle puca i s čim puca. Rat nije gotov, rat još uvijek traje. Osigurali smo naše granice, ali sada smo u ratu za dušu naše nacije", rekao je don Stojić.

"Prije 20 godina su prelazili granicu i napadali nas, a sada smo došli do toga da smo spremni platiti liječnicima iz susjedne države da pređu Dunav i da ubijaju našu djecu. Prije 20 godina su prelazili granicu i napadali nas, a sada smo došli do toga da smo spremni platiti liječnicima iz susjedne države da pređu Dunav i da ubijaju našu djecu", rekao je Stojić.

Oštro se protivi i Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, a bio je i jedan od predvodnika pobune protiv Zdravstvenog odgoja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara