DOZNAJEMO Dvoje djece će svjedočiti protiv ekstremističkog vjeroučitelja

DOZNAJEMO Dvoje djece će svjedočiti protiv ekstremističkog vjeroučitelja

Foto: Privatni album

NAJMANJE dvoje djece iz Osnovne škole Matije Gupca svjedočit će protiv vjeroučitelja Krešimira Bagarića, koji je, kako je Index otkrio, 29. studenog na satu vjeronauka učenike osmog razreda poučavao da je Srbima trebalo nabijati glave na kolce, a Vesnu Pusić i Stjepana Mesića strijeljati ili objesiti te baciti u najbližu septičku jamu.

Dijete koje je snimilo Bagarića još nisu ni pitali

Jučer su se u medijima pojavile informacije da roditelji odbijaju dozvoliti da njihova maloljetna djeca svjedoče. Zbog toga bi se Općinsko državno odvjetništvo moglo naći u problemima u sudskom postupku jer bi sud mogao odbaciti snimku njegovog divljanja kao nezakonitu, a bez roditeljske dozvole djecu se ne smije ispitivati. Međutim, od roditelja čija su djeca bila na satu za vrijeme kojeg je Bagarić pozivao na ubojstva i širio mržnju doznajemo da je samo dio roditelja upitan želi li dozvoliti da njihova djeca svjedoče.

''Nas nitko nije pitao hoće li naše dijete svjedočiti, a hoće ako nas pozovu'', poručili su roditelji djeteta koje je snimilo vjeroučitelja. Iz razgovora s drugim roditeljima i djecom doznali su da su roditelji četvero djece odbili dati dozvolu za svjedočenje, a da su jednoj djevojčici dozvolili. Ostale nitko ništa nije ni pitao, tvrde.

Utjerivanje straha u kosti

Dio onih koji još uvijek nisu pitani smiju li njihova djeca svjedočiti sumnjičavi su prema cijelom postupku.

''Skoro nikoga još nisu kontaktirali, a već se objavljuje da djeca neće svjedočiti. Čini mi se da su veze proradile i da se time pokušava djeci i roditeljima utjerati strah u kosti'', smatra majka jednog od učenika.

Ravnateljica priznala autentičnost snimke

Inače, autentičnost snimke javno je potvrdila ravnateljica škole Ljiljana Klinger. Kako sama nije bila na satu za vrijeme kojeg je Bagarić mahnitao, to je mogla napraviti samo na temelju razgovora s učenicima ili samim Bagarićem. Zbog toga je i pokrenula proceduru izvanrednog otkaza vjeroučitelju od koje je ovaj pobjegao na bolovanje. Liječnička potvrda ipak ga nije spasila pritvora u koji je smješten 29. studenog zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. S obzirom na to da je Općinsko državno odvjetništvo predložilo saslušanje samo jedne svjedokinje, i to djelatnice škole, Bagarić bi mogao brzo izaći. No nejasno je kako bi ta djelatnica škole mogla imati saznanja iz prve ruke o tome što se događalo na satu vjeronauka. S druge pak strane, jedini koji mogu svjedočiti o tome što su čuli i vidjeli nisu navedeni kao svjedoci.

Crkva još nije dovršila postupak protiv Bagarića

Divljanje vjeroučitelja Bagarića osudila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, a od njega se ogradila i Zagrebačka nadbiskupija. Crkva je navodno pokrenula i postupak protiv njega, no još uvijek ga nisu dovršili. Niti su se ispričali zbog širenja mržnje vjeroučitelja kojeg su oni imenovali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara