Dubrovački suci zajednički protiv USKOK-a

"PREJUDICIRANJE krivnje prije kaznenog postupka pogubno je za pojedinca i štetno za društvo, a kada se dogodi sucu velika je vjerojatnost da ga sprečava u obavljanju sudačke dužnosti na propisan način, a takav učinak prenosi se i na cjelokupno pravosuđe", stoji u današnjem priopćenju "Udruge hrvatskih sudaca ogranak s područja nadležnosti Županijskog suda u Dubrovniku", a vezano za suce Ivu Besjedicu, koji je do jučer obnašao funkciju predsjednika Općinskog suda, te Peru Miloglava, dojučerašnjem predsjedniku Županijskog suda u Dubrovniku koje je USKOK prijavio za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Dva dubrovačka suca prijavljena zbog korupcije

Riječ je nastavku poznate akcije "Pet zvjezdica" u Dubrovniku, a prijava je vezana uz pretvorbu Dubrovačkog primorja, gdje je "stolovao" dubrovački moćnik Pero Vićan. On je, smatra USKOK na temelju istrage, uz pomoć dva suca Besjedice i Miloglava na protuzakonit način upisao vlasništvo na 150 tisuća kvadrata zemljišta u Orašcu, odnosno Vrtovima sunca.

Vićan je prijavljen kako je suca Ivu Besjedicu poticao na počinjenje kaznenog djela, dok je Besjedica pogodovao u upisu vlasništva nad zemljištem Vićanu, a na taj način je prekoračio ovlasti. Suca Miloglava tereti se kako je Vićanu omogućio upis  vlasništva nad spornim zemljištem. Dubrovački suci smatraju kako su ta dva suca prikazana kao počinitelji kaznenih djela iako se protiv njih ne vode kazneni postupci.

"Informacije koje su pojavljivale u medijima i dovodile su u vezu suca Miloglava s odlukom u predmetu zabilježbe postupka utvrđivanja statusa nekretnina neprocijenjenih u postupku pretvorbe društvenog poduzeća "Dubrovačko primorje", su netočna i nanose nesagledivu štetu sudačkoj profesiji, a osobito sucima Građanskog odjela Županijskog suda u Dubrovniku", stoji na kraju priopćenja.

I.Ć.
Foto: Dubrovniknet

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara