EK ustvrdila da kompanije mogu odbiti zaposliti pušače

EUROPSKIM poslodavcima zakonom je dopušteno odbiti zapošljavanje pušača bez da pritom budu optuženi za diskriminaciju, kazala je glasnogovornica Europske komisije, potvrdivši napise dnevnog lista Financial Times.

Odbijanje davanja zaposlenja nekome tko puši duhan "nije obuhvaćeno europskim anti-diskriminacijskim zakonima", kazala je Katharina von Schnurbein, glasnogovornica europskog povjerenika za rad i socijalna pitanja Vladimira Špidle.

Takvo pitanje pokrenula je britanska zastupnica u Europskom parlamentu Catherine Stihler upitavši povjerenika Špidlu u vezi oglasa za posao jedne irske kompanije u kojem se upozorava da pušači ne trebaju podnositi svoje zahtjeve, piše Financial Times.

"Europski anti-diskriminacijski zakoni zabranjuju diskriminaciju na osnovu rasne ili etničke pripadnosti, invaliditeta, spola, seksualne orijentacije i religije te uvjerenja vezana za zapošljavanje i druga područja", prenosi FT odgovor Špidle britanskoj zastupnici.

"Oglas za posao u kojem se kaže da 'zahtjeve ne trebaju slati pušači' čini se nije obuhvatio nijedan od ranije navedenih zabranjenih osnova", dodao je češki povjerenik.

Stihler je zatražila od Europske komisije da razjasni to pitanje nakon što je irska vlada presudila da spomenuti oglas nije prekršio nijedan zakon, navodi se u izvješću Financial Timesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara