"Eko Kvarner": Prekratak rok za ispitivanje naftovoda JANAF

Ekološka udruga "Eko Kvarner" izrazila je danas zadovoljstvo ispitivanjem cjevovoda u JANAF-u, koje je počelo u petak, ali i sumnju da je predviđeni rok dovoljan za kvalitetne rezultate.

Naime, u Naftnom terminalu u Omišlju u petak navečer počelo je ispitivanje cijevi JANAF-ova naftovoda, tzv. "inteligentni pigging". Stručnjaci JANAF-a u naftovod su stavili napravu koja se kreće kroz cijevi zajedno s naftom i prikuplja podatke o njima i njihovu stanju. To ispitivanje dijela naftovoda od Omišlja do Siska, dugog 179 kilometara, završit će za sedam dana, a prikupljene podatke poslat će u njemačku tvrtku "Rosen", koja će u roku od 30 dana izraditi konačni nalaz o stanju cijevi, najavio je JANAF.

Udruga "Eko Kvarner" u današnjem priopćenju ističe kako JANAF-ova najava da će se u sedam dana ispitati cijeli cjevovod znači da bi posebni uređaj za ispitivanje morao prolaziti cijevima brzinom od jedan kilometar na sat.

Članovi te ekološke udruge sumnjaju u kakvoću takva ispitivanja te ističu da bi rezultate trebala provjeriti neovisna institucija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga "Eko Kvarner" također je izrazila čuđenje što njezini predstavnici nisu pozvani na predstavljanje prijedloga sadržaja studije utjecaja na okoliš JANAF-a i projekta "Družba Adria".

Ističe da je organizator tog predstavljanja, održanog prije desetak dana, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja pozvalo dvije ekološke udruge, ali ne i predstavnike "Eko Kvarnera", koji se smatraju zaslužnim za informiranje javnosti o projektu "Družba Adria".

(Hina) dsil sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara