"Ekološko vijeće sigurnosti": Hollande traži nadnacionalni nadzor borbe protiv klimatskih promjena

"Ekološko vijeće sigurnosti": Hollande traži nadnacionalni nadzor borbe protiv klimatskih promjena

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande zauzeo se u ponedjeljak za uspostavu "ekološkog vijeća sigurnosti" koje će nadzirati izvršavanje obveza pojedinih zemalja u borbi s klimatskim promjenama, nekoliko tjedana prije početka međunarodne konferencije o klimi u Parizu.

"Iz pariškog dogovora proizići će, nadam se, obvezujuće odredbe. No, tko će ocijeniti provode li se kako treba?", upitao se na znanstvenom skupu koji se održava u francuskoj prijestolnici.

"Dakle, idući korak je osnivanje organizacije, neke vrste ekološkog vijeća sigurnosti koje će u nekom trenutku moći reći: ovo nije prihatljivo, vaše je ponašanje opasno, moramo ga zaustaviti", dodao je Hollande.

> Slavni francuski meteorolog dobio otkaz na javnoj televiziji zbog propitkivanja klimatskih promjena

Obveze glede smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova koje su zemlje preuzele uoči konferencije o klimi neće biti pravno obvezujuće.

"Ako klima toliko prijeti čovječanstvu, ako je ona rizik za planet, zapreka razvoju i imigracijski problem, onda moramo imati međunarodnu instancu koja će o njoj odlučivati", ocijenio je.

"Stoga je iduća etapa donošenje zakona" i utvrđivanje "prava i dužnosti", dodao je.

Francuska je od 30. studenog domaćin 21. UN-ove konferencije o klimatskim promjenama na kojoj bi se trebao postići globalni sporazum, prvi takve vrste, o suzbijanju klimatskih promjena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara