Europski sud odlučio kako španjolsko protjerivanje migranata nije bilo ilegalno

Europski sud odlučio kako španjolsko protjerivanje migranata nije bilo ilegalno
Ilustracija: EPA

EUROPSKI sud za ljudska prava (ECHR) danas je presudio da Španjolska nije prekršila europske zakone kad je odmah vratila dva migranta koji su preskočili ogradu na granici s Marokom. 

Prihvaćena žalba Španjolske zbog protjerivanja inozemnih državljana

Veliko vijeće ECHR-a prihvatilo je španjolsku žalbu na presudu nižeg vijeća iz 2017. da je ta zemlja time prekršila zabranu kolektivnog protjerivanja inozemnih državljana. 

Veliko vijeće je presudilo da su dvojica migranata "jurišom" na graničnu ogradu došli u nelegalnu situaciju. Incident se dogodio u španjolskoj enklavi Melilla na sjeveru Afrike, a migranti su to učinili unutar veće skupine, koristeći se silom. 

Enklava je okružena s tri paralelne ograde, visoke do šest metara. 

Velike skupine migranata svakodnevno pokušavaju prijeći te barijere, a španjolske vlasti ih sustavno vraćaju u Maroko. 

Migranti iz predmeta dolaze iz Obale Bjelokosti i Malija

Državljani Obale Bjelokosti i Malija, koji čine dvojac u predmetu pred ECHR-om, nisu ranije pokušali ući u Španjolsku legalno, prijavivši se za vizu ili tražeći zaštitu na službenom graničnom prijelazu. 

Zbog toga je na njima krivnja što španjolske vlasti nisu opravdale protjerivanje pojedinačnim odlukama, presudio je sud u Strasbourgu. 

Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, kazala je sudu da je "Afrikancima iz subsaharskog područja" gotovo nemoguće regularnim kanalima podnijeti zahtjev za azilom u Melilli kao ni stići do službenog graničnog prijelaza. 

Aktivisti za ljudska prava nezadovoljni presudom

Ostavljena im je opcija "penjanja preko ograde, morskog puta ili korištenja neregularnih načina prelaska granice", napisala je Mijatović sudu. 

Neovisna organizacija Europski centar za ustavna i ljudska prava naglasila je kako se ovom presudom dopuštaju "nasilna vraćanja migranata diljem Europe". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara