Eurozona stvara radna mjesta brže od SAD-a

NOVA radna mjesta u Europi sada se otvaraju znatno više nego u Sjedinjenim Državama, tvrdi ekonomski stručnjak Holger Schmielding a prenose europski mediji.

"Eurozona sada stvara nova radna mjesta znatno brže nego SAD", kazao Schmieding, ekonomist za Europu pri Bank of America.

Prema njegovim riječima, kako prenosi list Financial Times Deutschland, u 12-članoj eurozoni zaposlenost raste mjesečno za 200 tisuća novih radnih mjesta.

U tome predvode Njemačka i Francuska, koje obje bilježe pad stope nezaposlenosti već nekoliko mjeseci uzastopno, ističe nadalje Schmieding. Rast gospodarstva te dvije zemlje, tvrdi on, glavni je pokretač ubrzanja stvaranja novih radnih mjesta u eurozoni.

Prema podacima o nezaposlenosti objavljenima koncem prošloga tjedna, u Francuskoj je u razdoblju između travnja i lipnja otvoreno 51.900 novih radnih mjesta, što je 0,3 posto više nego u tromjesečju ranije. Sličan je rast evidentirao i njemački statistički ured.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poboljšanje na tržištu rada učinit će gospodarstvo eurozone izdržljivijim prema vanjskim šokovima", kaže Schmieding.

Podaci koje je sredinom kolovoza objavila europska središnja statistička agencija Eurostat pokazali su da je eurozona u drugom tromjesečju ostvarila najsnažniji gospodarski rast u proteklih šest godina.

Analitičari su, međutim, skeptični spram duljine njegovog trajanja. Europska komisija predviđa usporavanje rasta u eurozoni u nadolazećim mjesecima na između 0,5 i 0,9 posto u trećem tromjesečju 2006, te na između 0,4 i 0,9 posto u četvrtom, kao i od 0,2 do 0,8 posto u prvom tromjesečju iduće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara