FDA razmatra odobravanje prodaje "pilule za dan poslije" 16-godišnjakinjama

UPRAVA za hranu i lijekove (FDA) u ponedjeljak je najavila kako bi uskoro mogla odobriti prodaju "pilula za dan poslije" nekim ženama, i to bez recepta.

Dr. Andrew C. von Eschenbach iz uprave FDA za slijedeći je tjedan najavio sastanak s tvrtkom Barr Pharmaceuticals, proizvođačem pilule, te raspravu o prodaji tih pilula ženama starosti od 18 godina i više.

Postkoitalna kontracepcija ili "pilula za dan poslije" (morning after pill) predviđena je za uporabu u slučajevima silovanja, puknuća kondoma i sl. No, činjenica je da ju mnogi mladi koriste nakon što su bez zaštite stupili u seksualne odnose.

Tvrtka Barr Pharmaceuticals, proizvođač spomenute pilule i trenutno jedan od konkurenata za preuzimanje Plive, od FDA je zatražila odobravanje donje granice od 16 godina za prodaju tih pilula bez recepta.

No, odobrenje predložene dobne granice još uvijek je upitno, budući je von Eschenbach u pismu upućenom Barru najavio, između ostalog, i to da će se povesti i rasprava o podizanju predložene dobne granice za 2 godine, odnosno na 18 godina.

Iz FDA pretpostavljaju da će rezultat rasprava biti poznat već u nekoliko narednih tjedana. Rješenje ovog pitanja stavit će točku na trogodišnju borbu FDA s protivnicima i pristašama pobačaja.

Protivnici pobačaja, naime, tvrde kako će laka dostupnost pilule povećati promiskuitetno ponašanje među mladima, dok zagovornici pobačaja njezinu tešku dostupnost na tržištu lijekova opisuju kao "žrtvovanje ženina zdravlja zbog konzervativne politike".

"Pilula za dan poslije" kao način hitne kontracepcije primjenjuje se unutar 72 sata nakon odnosa, a podrazumijeva uzimanje četiri estrogensko-gestagenske tablete. Prve dvije tablete uzimaju se što ranije nakon odnosa, dok se druge dvije uzimaju točno 12 sati nakon prve dvije tablete. Djeluje tako da u početku ciklusa spriječava ovulaciju, a kasnije remeti transport jajašca i onemogućava implataciju.

Ako su pilule uzete prema uputama, dakle unutar 72 sata, njihova je djelotvornost do 99%. Mučnina i povraćanje su najčešće popratne pojave nakon konzumacije pilule.

Od ostalih nuspojava moguća je bol u trbušnoj šupljini, vrtoglavica ili glavobolja, osjećaj umora te osjetljive grudi. Također postoji mogućnost da dođe do poremećaja menstrualnog ciklusa, međutim niti jedna od navedenih nuspojava ne smatra se opasnom.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara