Ekonomski stručnjak za Index: Fidel Castro je uništio Kubu

Ekonomski stručnjak za Index: Fidel Castro je uništio Kubu

Foto: Index

"OVO je novi početak za Kubu", kaže za Index ekonomski stručnjak Milan Račić koji je opisao i svoje dojmove o ovoj zemlji.

"Dvaput sam bio tamo, moji roditelji su putovali na Kubu 10 puta, kao i stotine tisuća drugih Kanađana.

Fidel Castro je u jednu ruku donio samostalnost Kubi, i to kad je bila previše dominirana Amerikancima i grupama mafije, ali ju je usto totalno vezao za Rusiju i njezinu nezdravu ekonomiju. Na kraju je upropastio tu državu.

Ljudi hvale kubanski obrazovni sistem, ali ako ste doktorica i ne možete prehraniti obitelj pa morate biti prostitutka (u najgorem slučaju) ili konobarica (u najboljem), to sve govori...

U modernom svijetu ne možete biti zatvorena ekonomija, pogotovo kad ste mali kao Hrvatska ili Kuba. Sankcije jesu štetile Kubi, ali SAD nije bila jedina zemlja s kojom se može trgovati.

Castro je izabrao propali model koji je upropastio državu", objasnio je Račić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuba ne smije postati američka kolonija

"Jedna slika mi se urezala u sjećanje, iz vremena kad sam bio tamo kao turist. Upoznao sam 18-godišnjaka koji je po plažama prodavao turistima stvari. Imao je po licu ozbiljne opekline od sunca, a nije si mogao kupiti ni kremu. Sjetim ga se i zapitam se je li još živ. Kako je to jadno bilo... A njemu je još bilo i dobro, jer je prodavao turistima.

Odnosi Amerike i Kube se poboljšavaju, Kuba mora ići naprijed i graditi normalnu ekonomiju - ne smije postati kolonija Amerike. A Kanada i Kostarika mogu u susjedstvu SAD-a biti nezavisne, može i Kuba.

Kuba ima puno komparativnih prednosti, kad se pogleda što je sve mogla postati da nije bilo Castra, jasno je da je on odgovoran za uništavanje i kočenje Kube. On se zaljubio u jedan model socijalizma, imao je snažan karakter i karizmu, i gurao je to.

Bilo je tu i dosta apsurda, slike njega u vojnoj odori s dva Rolexa, a on je kao marksist. Sve je to jadno.

Kuba je prekrasna zemlja puna divnih ljudi, prirodno je bogata i na odličnoj lokaciji. Trebala bi imati sjajnu budućnost i nadam se da će ju i imati", objašnjava Račić.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara