Finalizacija projekta Zagreb-Macelj kreće u siječnju iduće godine

Finalizacija projekta Zagreb-Macelj kreće u siječnju iduće godine

PROJEKT ceste Zagreb-Macelj, za koji su pregovori trajali šest godina, trebao bi krenuti s finalizacijom u siječnju 2004. godine, izjavio je u petak u Zagrebu hrvatski ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimir Čačić nakon sastanka s bavarskim ministrom za gospodarstvo, promet i tehnologiju Ottom Wiesheuom.

"Očekujem i sigurni smo da će se u lipnju početi s pripremnim radovima. U skladu s dinamikom koju je Vlada već prihvatila, dinamikom, u siječnju 2004. godine će se početi s realizacijom projekta", kazao je ministar Čačić dodavši da su pregovori za ovaj projekt trajali šest godina.

"Što se tiče Hrvatske, ona je svoj dio realizirala i ostalo je samo još 30 kilometara, i to najteži dio dionice od Krapine do Macelja", kazao je Čačić.

Ministar Čačić je rekao i da je ovaj sastanak iskoristio da pozove bavarske tvrtke da počnu s pripremama potencijalnog koncesijskog projekta Žuta Lokva-Rijeka

To je nužno, naglasio je Čačić, da bi nakon završetka ceste Rupa- Rijeka, koja je u tijeku, a i autoceste Zagreb-Split, kompletan pravac dobio značajke jadransko-jonske autoceste.

Kako je rekao, pozvao je bavarske tvrtke hrvatskoj vladi i hrvatskom graditeljstvu u nastupima prema trećim tržištima.

Na konferenciji za novinare rečeno je i da će prvi dio radova, koji će početi u siječnju iduće godine, biti gotov do sredine 2005. godine, a cijela dionica krajem 2006. godine.

Wiesheu je kazao da se, što se tiče ceste Zagreb-Macelj, razgovaralo o produžetku autoceste sa slovenske strane.

Kako je rekao, prije nekoliko godina u Bruxellesu on je iznio takav prijedlog kao i to da to bude tema pregovora sa Slovenijom za članstvo u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je koridor koji je zanimljiv za Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Bavarsku i mora biti kontinuirano izgrađen kako bi bio učinkovit", rekao je bavarski ministar.

Prema njegovim riječima u Bruxellesu je oformljena radna skupina koja se bavi pitanjem paneuropske mreže, a on će se obratiti toj skupini da se izvrši pritisak na slovensku stranu.

Ministar Čačić će se također obratiti istoj skupini kako bi im rekao da se s hrvatske strane radi autocesta i da je treba nastaviti i u Sloveniji, rekao je Wieshue.

"Infrastruktura je preduvjet za unapređivanje gospodarske suradnje između naših zemalja, ali i za dolazak investitora u Hrvatsku te posebno za razvoj turizma", istaknuo je bavarski ministar dodavši da interes za Hrvatsku u Bavarskoj naglo raste.

Kao posebnu temu razgovora bavarski je ministar spomenuo zračnu luku Zagreb, njezinu izgradnju i proširenje, prilagođavanje europskim standardima i povezivanje s europskim zračnim lukama.

"Zračna luka u Muenchenu zainteresirana je za izgradnju zračne luke u Zagrebu", rekao je Wiesheu.

Kako je na kraju rekao Čačić danas se razgovaralo i o Deponiji Split, o čemu nije mogao reći više jer to nije pod izravnim utjecajem ministarstva, a i o projektu kanala Dunav-Sava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara